OROSZVILAG.HU


Lettország kompenzációt követel a NATO-tól?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-06-22 13:41:41  |  
Oroszvilag.hu

Lettország kompenzációt követel a NATO-tól?

Rigát is aggasztják az orosz Mistralok

Lettország kompenzációt követel a NATO-tól?

Lettország kompenzációt követelhet a NATO-tól, amennyiben a francia gyártmányú, Oroszország számára eladott Mistral helikopterhordozókat Moszkva a Balti-tengerhez telepíti – jelentette ki a lett honvédelmi miniszter tanácsadója Inga Saleniece.

Ha a francia-orosz üzlet a Mistralokról felborítja a balti térség erőviszonyait, Lettország kompenzációt fog követelni a NATO-tól, hogy helyreállítsa a megbomlott erőegyensúlyt. Ha az orosz Mistralok feltűnnek a Balti-tengeren, akkor Riga Franciaország és a NATO anyagi és a katonai támogatását fogja majd kérni – mondta Saleniece.

Párizs és Moszkva a napokban véglegesítette a Mistral helikopterhordozók eladásáról szóló megállapodást. Eszerint Franciaország két hajót ad el Oroszországnak 1,2 milliárd euro értékben.

Az első Mistralt 2014-ben kapja meg Moszkva, a másodikat 2015-ben. A Mistralokon Ka-52-es („Alligátor”) orosz helikopterek teljesítenek majd szolgálatot.

Franciaország azzal igyekezett nyugtatni Lettországot, hogy az oroszoknak eladott Mistralokon nem kapnak majd helyet a legújabb technológiai fejlesztések. A Mistralok miatt Grúzia is kifejezte tiltakozását Franciaországnál.

 

(telegraf.lv)

 

 

 

Cimkék: Lettország, NATO, Mistral
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat