OROSZVILAG.HU


Oroszellenes tüntetés Kisinyovban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-06-29 09:48:44  |  
Oroszvilag.hu

Oroszellenes tüntetés Kisinyovban 

Egy Moszkvát elfoglaló Római Birodalom feltámasztásáról ábrándozik Mihai Ghimpu

 Oroszellenes tüntetés Kisinyovban 

A moldovai Liberális Párt demonstrációt tartott Kisinyovban az 1940-es események évfordulóján: 71 éve, június 28-án csatolta el a Szovjetunió Nagy-Romániától az 1917 óta román megszállás alatt lévő Besszarábiát, amelynek területén kialakították a Moldáv SZSZK-t.

A mintegy 300 fő részvételével megtartott gyűlésen felszólalt Mihai Ghimpu, a liberálisok vezetője, Moldova volt ideiglenes elnöke, aki azt követelte, Oroszország ismerje el hivatalosan is Besszarábia „megszállását”. Ghimpu szerint az 1940-es események letérítették Moldovát az „igaz” fejlődés útjáról, és emiatt van most is nehéz helyzetben Európa egyik legszegényebb országa. A liberális politikus szerint a mostani rossz életszínvonal, az utak rossz minősége, a falvak elmaradottsága, az emberek sanyarú helyzete – mind mind 1940 következménye.

Ghimpu szerint az, hogy Moszkva nem ismeri el a „megszállást”, annak bizonyítéka, hogy a Kreml újra be akarja kebelezni Moldovát.  „Olyan jó lenne, az Úristen helyreállítaná a Római Birodalmat, és akkor «felszabadítanánk» a Kremlt az oroszoktól, mint ahogy minket «felszabadítottak» a románoktól. Akkor majd megtudják, mi az igazi szabadság” – ábrándozott a politikus.

Mihail Ghimpu még ideiglenes államelnökként 2010 júniusában kísérletet tett arra, hogy június 28-át a „szovjet megszállás napjává” nyilvánítsa. Ez tiltakozást váltott ki a Gagauz Autonómiában, ahol viszont június 28-át a román megszállás alóli felszabadulás dátumának nyilvánították.

 

(regnum.ru) 

Cimkék: Mihai Ghimpu, június 28., Besszarábia, Moldova
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat