OROSZVILAG.HU


A lettek csalódtak a demokráciában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-06-30 10:03:08  |  
Oroszvilag.hu

A lettek csalódtak a demokráciában 

Fontosabb a kenyér, mint a szabadság? 

 A lettek csalódtak a demokráciában 

A Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kutatása szerint Lettországban soha nem látott alacsony szintre esett vissza a demokratikus piacgazdaság támogatóinak aránya. A válságba került balti országban ez a mutató mindössze 14 %, míg az európai „átmeneti régióban”, azaz a volt szocialista országokban 34 %.

Ma már többen vannak Lettországban (20 %), akik inkább elfogadhatónak tartanak egy autoriter kormányzatot tervgazdasággal, mint a jelenlegi szabadpiaci demokratikus modellt. A kutatás fényt derített arra is, hogy a lettországiak szerint fontosabb a stabil, kiszámítható életkörülményeket biztosító gazdaság, mint a politikai szabadság.

Lettországban ma az emberek 38 %-a elégedett helyzetével – a posztszovjet térség egészében ez az arány 43 %, Nyugat-Európában 71 %.

Nemcsak Lettországban, egész Közép-Európában, az EU új tagállamaiban csökkent a piacgazdaságba vetett bizalom az elmúlt években.

A volt szocialista országok háztartásainak kétharmada megszenvedte a válságot – ez a mutató kétszer akkora, mint Nyugat-Európában.

Az elmúlt években a posztszovjet térség négy országában viszont jelentősen megugrott a demokrácia híveinek száma, ez Grúzia, Örményország, Üzbegisztán és Tadzsikisztán. Ezekben az országokban a demokratikus berendezkedés támogatottsága 70 % körüli, ami megfelel a német, svéd, olasz, francia mutatóknak.

 

(novonews.lv) 

Cimkék: Lettország, demokrácia
Országok: Lettország Grúzia Üzbegisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat