OROSZVILAG.HU


Növekvő ukránellenesség Ukrajnában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-07-21 12:14:46  |  
Gyóni Gábor

Növekvő ukránellenesség Ukrajnában 

Mentális szakadék Kelet és Nyugat között

 Növekvő ukránellenesség Ukrajnában 

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet júniusi kutatása szerint az oroszajkú Dél-Ukrajnában számottevően növekedett a nyugat-ukrajnaiakkal szembeni ellenérzés.

Az ország régióira (Nyugat, Központ, Dél, Kelet) kiterjedő kutatás szerint a nyugat-ukrajnaiak 15 %-a szerint a kelet-ukrajnaiak 15 %-a fasiszta, 42 %-uk sztálinista nézeteket vall. A megkérdezettek 42 %-a szerint a kelet-ukrajnaiak veszélyt jelentenek Ukrajna szuverenitására, 59 % pedig úgy gondolja, a kelet-ukrajnaiak fékezik az ország modern európai állammá való átalakulását. Ezek a mutatók ugyanakkor jobbak, mint amelyek egy hasonló februári felmérés során készültek, akkor még több mint 50 % vélte úgy, hogy a keletiek sztálinisták és veszélyeztetik Ukrajnát.

A déliek szerint a nyugat-ukrajnaiak 69 %-a a fasizmussal párba állítható elképzeléseket vall, 15 %-uk pedig sztálinista. Az elmúlt fél évben jelentősen megnövekedett a dél-ukrajnaiak nyugat-ukrajnaiakkal szembeni ellenségessége: 34-ről 69 %-ra nőtt azok aránya, akik szerint a nyugat-ukrajnaiak fasiszták, 28-ról 51 %-ra azok aránya, akik szerint a nyugat-ukrajnaiak veszélyeztetik az ország európai integrációját. A megkérdezett déliek 43 %-a szerint Ukrajnának jobb lenne, ha Nyugat-Ukrajna nem is tartozna hozzá, 75 %-uk szerint pedig a nyugatiak veszélyeztetik Ukrajna területi integritását.

Keleten valamivel kisebb a nyugat-ukrajnaiakkal szembeni ellenérzés, de így is jelentős. Kelet-Ukrajnában a megkérdezettek 51 %-a szerint a nyugat-ukrajnaiak fasiszták, 43 %-uk szerint lassítják az ország fejlődését.

A legkiegyensúlyozottabb vélemény a központi régióban született. Itt a megkérdezettek 40 % szerint a keletiek, 35 %-uk szerint a nyugatiak fékezik Ukrajna fejlődését.

 

(regnum.ru) 

Cimkék: Ukrajna, ukránellenesség, Kelet-Ukrajna, Nyugat-Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat