OROSZVILAG.HU


Türkmenisztán lesz az új Dubaj

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-08-25 12:08:12  |  
Gyóni Gábor

Türkmenisztán lesz az új Dubaj

Autoriter rendszer helyett oligarchák uralma 

 Türkmenisztán lesz az új Dubaj

 

Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnök második Dubajt teremtene Türkmenisztánból, miközben a még a Türkménbasi alatt kialakult autoriter rendszert lassan oligarchikus berendezkedés váltja fel a közép-ázsiai posztszovjet köztársaságban.

A türkmén elnök elődjéhez hasonlóan szereti a pompát, Londonban már elkészült 250 arany- és ezüstérme, amely az ő képét ábrázolja, azonban Szaparmurat Nyijazovtól, a Türkménbasitól eltérően óvatosabb a személyi kultusszal, és az izoláció helyett inkább Türkmenisztán külföldiek előtt való megnyitását szorgalmazza. A közeli jövőben ötcsillagos hotelek, mesterségesen kialakított szigetek, kaszinók megjelenése várható a földgázban rendkívül gazdag Türkmenisztánban. Az országban az elmúlt években kialakult egy nagyon gazdag réteg, amely azonban a Türkménbasi által folytatott izolációs politika és személyi kultusz miatt nem tudta a megfelelő módon demonstrálni társadalmi és anyagi helyzetét. Nyijazov évei alatt Türkmenisztán gazdagsága egyedül az elnök őrült-fantasztikus terveit szolgálta, a Türkménbasi csak arra törekedett, hogy saját nagyságát magasztalja, aranyszobrokkal és a személyi kultusz más kellékeivel.

Most azonban új szelek kezdtek el fújni a Kaszpi keleti partján, erre utal az „Avaza” üdülőközpont kialakítása, mely elsősorban a türkmén elit számára készül. Eddig 1,5 milliárd dollárt fektettek a projektbe, felépítettek egy új repülőteret, víztisztító üzemet, számos turisztikai létesítményt. Csak ezután következik az aquaparkok, jacht-klubok, az ócenárium, a kaszinó város, és egy hegyi sípálya kialakítása. A türkmén oligarchák valódi padisahoknak érezhetik majd magukat ezen a helyen.

2007-ben indult Türkmenisztánban a turizmus fejlesztését szolgáló projekt. Jelenleg még csak kevés külföldi turista keresi fel Türkmenisztánt, azonban a jövőben ez megváltozhat, és valóban, új Dubajjá válhat az egykori szovjet tagállam.

 

(regnum.ru) 

 

Cimkék: Türkmenisztán, Avaza, Gurganguli Berdimuhamedov, Szaparmurat Nyijazov, Türkménbasi
Országok: Türkmenisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat