OROSZVILAG.HU


Pukacs: Gongadze CIA-ügynök volt 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-09-01 17:36:20  |  
Oroszvilag.hu

Pukacs: Gongadze CIA-ügynök volt 

Kucsma elnök adott parancsot Gongadze megölésére 

 Pukacs: Gongadze CIA-ügynök volt 

 

Alekszej Pukacs volt tábornok, Georgij Gongadze ukrán újságíró gyilkosa beismerő vallomást tett kijevi bírósági tárgyalásán, és megerősítette a korábbi gyanút: Leonyid Kucsma volt ukrán elnök és Jurij Kravcsenko volt ukrán belügyminiszter (aki 2005-ben a hivatalos vizsgálat szerint öngyilkos lett) adtak utasítást az újságíró megölésére – ezt mondta legalábbis a a zárt tárgyalás egyik tanúja, Alekszej Podolszkij újságíró.

Podolszkij szerint Pukacs azt vallotta, Kucsma telefonon, a füle hallattára követelte Kravcsenkótól Gongadze „elintézését”. Pukacs azt mondta, ha nem hajtotta volna végre a feladatot, őt magát dobták volna ki az ablakon. A gyilkosság részleteibe be volt avatva Vlagyimir Litvin, az ukrán Rada elnöke is, akit Kravcsenko személyesen mutatott be Pukacsnak.

Pukacs azt is elmondta, Georgij Gongadze és kolléganője, Aljona Pritula a CIA ügynökei voltak, akik azt a feladatot kapták, vessenek rossz fényt Kucsma elnöki tevékenységére. Éppen ezért, Pukacs úgy véli, ő a gyilkossággal egy államcsínytől mentette  meg Ukrajnát.

Pukacs önmagának ellentmondó vallomásában elmondta, nem akarta megölni Gongadzét, csak azután fojtotta meg sajátkezűleg, „spontán”, hogy az újságíró elmondta, továbbra is kritizálni fogja a hatalmat.

Podolszkij szerint Pukacs ravasz taktikát folytat, azzal, hogy keveri az igazságot a hazugsággal, másokat hiteltelenít el.

Georgij Gongadzét 2000-ben gyilkolták meg, a Gongadze-ügy jelentős szerepet játszott Ukrajna és a Nyugat kapcsolatának megromlásában, és végső soron előkészítőjévé vált a 2004-es „narancsos forradalomnak”.

 

 

(segodnya.ua) 

 

Cimkék: Georgij Gongadze, CIA, Gongadze-ügy, Leonyid Kucsma, Alekszej Pukacs, Jurij Kravcsenko
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat