OROSZVILAG.HU


Orosz csapatok 2060-ig Tadzsikisztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-09-02 15:33:53  |  
Gyóni Gábor

Orosz csapatok 2060-ig Tadzsikisztánban

Moszkva örök szövetségese

Orosz csapatok 2060-ig Tadzsikisztánban

Dmitrij Medvegyev orosz elnök dusanbei látogatásán megállapodás született arról, hogy további 49 évre (2060-ig) meghosszabbítják a Tadzsikisztánban állomásozó orosz katonai erők jelenlétét. Előkészítés után az erről szóló dokumentumot várhatóan 2012 elején írják alá.
Az orosz és tadzsik felek megállapodást írtak alá a két ország titkosszolgálatainak együttműködéséről is.
Dmitrij Medvegyev orosz elnök Oroszország örök stratégiai partnerének és szövetségesének nevezte Tadzsikisztánt.
Ugyancsak Dusanbéban került sor Oroszország, Tadzsikisztán, Pakisztán és Afganisztán vezetőinek találkozójára. Emomali Rahmon tadzsik elnök egy Oroszország – Kazahsztán – Kirgizisztán – Tadzsikisztán – Pakisztán területét átszelő észak-déli irányú vasúti folyosó kiépítésére tett javaslatot. Medvegyev „nagyon érdekesnek” nevezte az ötletet, de szerinte Kínának is részt kellene vennie ebben a projektben.
Holnap kerül sor a FÁK országok elnökeinek találkozójára Dusanbéban, a 11 FÁK ország államfői közül nyolcan lesznek jelen, csak kormányfői szinten képviselteti magát Belarusz, Azerbajdzsán és Üzbegisztán.
Tadzsikisztánban (Dusanbéban) jelenleg az orosz 201-es gépesített lövészhadosztály tartózkodik, a Pamírban egy, a kozmikus térség megfigyelésére alkalmas katonai bázis (Nurek, Okno) van orosz kézen, valamint az orosz titkosszolgálat, az FSZB tanácsadói is részt vesznek a tadzsik határőrizetben.
 
(ferghana.ru)
Cimkék: Tadzsikisztán, orosz hadsereg, Emomali Rahmon, Dmitrij Medvegyev
Országok: Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat