OROSZVILAG.HU


Forrongó Dél-Oszétia

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-10-03 11:50:21  |  
Oroszvilag.hu

Forrongó Dél-Oszétia

Sokaknak elegük van Kokojti rezsimjéből

Forrongó Dél-Oszétia

 

Grúzia szakadár tartományában, Dél-Oszétiában bő egy hónappal az elnökválasztások előtt komoly politikai krízis következett be, miután a helyi Választási Bizottság nem volt hajlandó regisztrálni az elnökjelöltek között Dzsambulat Tyegyejevet, mivel ő az elmúlt 10 évben nem élt Dél-Oszétiában. A Dél-Oszétiában népszerű Tyegyejev választásoktól való félreállítását több száz támogatója nehezményezte, akik kísérletet tettek a Választási Bizottság épületének elfoglalására.
Tyegyejev támogatói, mintegy 500 fő, ezután a politikus házához vonult, melyet a dél-oszét belügyi alakulatok megostromoltak, egy tucat aktivistát őrizetbe vettek.
Dél-oszétiai ellenzékiek szerint Eduard Kokojti dél-oszét elnök és klikkje bűnözői csoportosulás módjára irányítja a köztársaságot, s mára szakadék tátong a nép és a hatalom között. Az ellenzék szerint Kokojtiék a választások meghamisítására törekszenek, hamis igazolványokat állítanak ki észak-oszétiaiaknak, és meghamisítják a választásra jogosultak névjegyzékét. Hogy az ellenzéki Tyegyejevet kizárják az elnökjelöltek közül, sietve úgy módosították a köztársaság alkotmányát, hogy az elnöki aspiránsoknak az elmúlt tíz évben Dél-Oszétiában kellett élniük.
A dél-oszétiai elnökválasztásokra november 13-án kerül majd sor.
 
(ng.ru)

 

 

Cimkék: Dél-Oszétia, Kokojti, Dzsambulat Tyegyejev
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat