OROSZVILAG.HU


Baku az ENSZ BT-ben is Karabahért küzd 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-10-28 11:32:47  |  
Juhász Attila

Baku az ENSZ BT-ben is Karabahért küzd 

Jereván szerint viszont ideje felébredni az álmokból 

 Baku az ENSZ BT-ben is Karabahért küzd 

Magyarország érintettsége gyanánt a hazai hírekben is megjelent, hogy a kelet-európai térségből az ENSZ Biztonsági Tanácsába tagként pályázó három ország közül a kaukázusi Azerbajdzsán került ki győztesként. A jövőre 20 éves ENSZ tagságát ünneplő állam a 2012-2013-as periódusra került a legnagyobb nemzetközi szervezet békéért és biztonságért, valamint az államok közti viszályok rendezéséért felelős fő szervének 10 nem állandó tagállama közé.

Felmerül a kérdés, milyen hatásai lesznek ennek a világpolitikai eseménynek a 23 éve megoldatlan karabahi konfliktusra? Azerbajdzsán nem rejti véka alá, hogy az Örményország által a ’90-es évek első felében sikerrel megszállt és azóta is örmény irányítás alatt álló önmagát autonómnak kikiáltott területre igényt tart. Az elmúlt években gazdag kőolaj- és földgázbevételei jelentős részét költötte hadi iparának fejlesztésére, ám emellett – ahogy jelen példa is jól mutatja – diplomáciai kapcsolatait is sikerrel fejlesztette. A Biztonsági Tanácsba olyan általános pontok mellett, mint a nemzetközi békéért és biztonságért való tevékenykedés és az átláthatóbb döntéshozatal nyilvánvaló, hogy a mérleg ezennel nem Örményország javára billent.

Ennek bizonyítéka Azerbajdzsán külügyminisztere, Elmar Mammadjarov által  a győztes kihirdetését követő napokban tett nyilatkozata is, miszerint szeretné, ha a Tanács újra foglalkozna a Hegyi-Karabah ügyével. Ígérete szerint ezt megelőzően konzultálni kíván a Biztonsági Tanács azon három tagjával (Franciaország, Oroszország és USA), amelyek a konfliktus kezelésére létrehozott Minszk csoportban is részt vesznek. A külügyminiszter országa sikerét természetesen a nemzetközi szervezet támogatásaként értékelte.

Örményországban már hétfőn téma volt az ellenséges állam diplomáciai győzelme. Eduard Sarmazanov, a kormány képviselője a parlamentben elmondta, hogy Azerbajdzsán BT tagsága nem változtathat Karabah státuszán, mivel a Minszk csoport fent említett három tagállamának álláspontja az örménnyel esik egybe. Hangsúlyozta Nicolas Sarkozy francia és Dimitrij Medvegyev orosz elnök korábbi kijelentéseit, hogy a karabahi konfliktust csak politikai úton oldható meg, kizárva bármiféle katonai agressziót. Azerbajdzsáni kollégáinak azt üzente, ideje felébredni.

Cimkék: Azerbajdzsán, Örményország, Karabah
Országok: Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat