OROSZVILAG.HU


Lukasenko militarizálta a közigazgatást

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-07 11:06:34  |  
Gyóni Gábor

Lukasenko militarizálta a közigazgatást

Éhséglázadástól és forradalomtól tarthat a belorusz elnök

Lukasenko militarizálta a közigazgatást

 

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök egy új hadszervezeti rendszert vezetett be Belaruszban. Új, territoriális egységek jönnek létre az országban és a közigazgatást is militarizálták: a megyei kormányzók katonai rangokat kaptak.

Elemzők szerint a közigazgatás militarizálása új repressziókat vetít elő a kelet-európai országban, és arról tanúskodik, a belorusz vezetés megpróbál felkészülni egy éhséglázadásra, ami a katasztrófális gazdasági helyzet miatt törhet ki.

Az új katonai rend szerint a kormányzók lényegében saját hadseregeket kaptak, és összesen 120 ezer fős ármádia felett rendelkezhetnek.

Lukasenko utasítást adott a Belügyminisztériumnak és a KGB-nek, hogy akadályozzák meg a szélsőséges csoportosulások és személyek tevékenységét, akik alááshatják az ország stabilitását.

Nemcsak a „belső ellenség” elhárítására lesz kész az új belorusz hadszervezet, Lukasenko szerint a Nyugat nyomást gyakorol országára azzal a céllal, hogy saját befolyása alá helyezze az országot. „Az arab forradalmak és a szuverén Líbia megsemmisítése jó példák” – mondta Lukasenko. A belorusz elnök szerint a Nyugat célja a kolonizáció, a bolygó erőforrásainak saját birtokba vétele, s mindez a demokrácia és a szabadság jelszavai alatt, felhasználva az egyes országokban az elégedetlenkedő hangulatot és az „ötödik hadoszlopot.”

Vlagyimir Podgol politológus szerint Belaruszban lényegében egy polgárháborúra való felkészülés zajlik. Szerinte Belaruszt semmilyen külső katonai veszély nem fenyegeti, van viszont „belső veszély” az életszínvonal jelentős visszaesése miatt.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Belarusz, Alekszandr Lukasenko, lázadás, hadsereg
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat