OROSZVILAG.HU


Hajtóvadászat indult az üzbég oligarchák ellen?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-20 14:08:50  |  
Kecskeméti Gábor

Hajtóvadászat indult az üzbég oligarchák ellen?

Karimov lefejezi a régi elitet? 

 Hajtóvadászat indult az üzbég oligarchák ellen?

 

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint az üzbég hatóságok hajtóvadászatot indítottak az ország elitjének számos képviselője ellen, jónéhányukat letartóztatták.

A különböző hírforrások értesülései alapján letartóztatták Taskent egyik legnagyobb labdarúgó klubjának az elnökét, az ország legfontosabb nagykereskedelmi piacának tulajdonosát, építkezési vállalkozókat és bankárokat. Mások, akik szintén nagy üzleti érdekeltségekkel hozhatóak összefüggésbe, a jelek szerint elmenekültek a közép-ázsiai országból.

A felelősségre vonás eredetét valószínűleg Iszlam Karimov elnök egyik decemberi beszédében kell keresni. Az UzMetronom hírportál szerint az elnök akkor azt nyilatkozta, hogy a hatóságok nem fogják tétlenül nézni a hatalmas az anyagi különbségeket az üzbégek között. „Országunkban nem léteznek oligarchák. Ha valaki eddig ezt nem tudta megérteni, jobb, ha az eszébe vési” - idézte a hírportál Karimov szavait.

Az üzbég hivatalos szervek ezt az akciót korrupció-ellenes kampánynak igyekeznek bemutatni, de az ország viszonylagos izoláltsága megnehezíti, hogy megértsük, pontosan mi is történik Üzbegisztánban.

Egy, a neve elhallgatását kérő üzbég kormányzati tisztviselő mindenesetre alátámasztotta az előbbi tudósításokat, azt állítva: az ország néhány vezető üzletembere után valóban nyomoztak és néhányukat le is tartóztatták. De a tisztviselő elutasította azokat a vádakat, melyek szerint az ország gazdasági elitjét vették volna célba, szavai szerint csak bűnözőket tartóztattak le.

„Az események aggasztóak”

Galima Bukharbajeva újságírónő azt nyilatkozta, hogy a nyilvánosságra került letartóztatások azt jelzik, az elit tagjai, akik eddig azt hitték, hogy érinthetetlenek, mégis célponttá válhatnak.

„Az események aggasztóak, ráadásul a közvéleményt teljesen kizárták ebből.” – mondja Bukharbajeva. „Mindent egybevetve, a hírek a letartóztatási hullámról arról tanúskodnak, hogy Üzbegisztánban senki sincs 100 százalékos biztonságban.”

Független szájtok, egyebek között az uzmetronom.com, uznews.net és a  ferghana.ru, név szerint is megneveztek letartóztatott személyeket. A tudósítások szerint Dmitrij Limet, Üzbegisztán legjelentősebb nagykereskedelmi piacának, a Karaván Bazárnak tulajdonosát a piac legalább 50 magas rangú alkalmazottjával együtt tartóztatták le. Alik Nurutdinovot, aki a Bekabad cement gyár elnöke, szintén őrizetbe vették. Batur Rakhimov üzletembert és Taskent egyik első osztályú labdarúgó klubjának (Pakhtakor) a tulajdonosát szintén hidegre tették. Testvérét, Bakhtiur Rakhimovot körözik, ám ő értesülve Batur letartóztatásáról valószínűleg elmenekült az országból. Egyes források szerint menekülőben van Mukhiddin Aszomiddinov az Alp Jamol Bank tulajdonosa és Radzsabbai Jumanazarov a Kizilkumcement Művek igazgatója is. A Svájcban bejegyzett Zeromax társaság (amely az üzbég olaj- és gázkincs kitermelésében is részt vesz) két tulajdonosának egyikét is kihallgatták a hatóságok.

Eltérőek a vélemények arról, hogy mi lehet a letartóztatási hullám és a felelősségre vonások valódi oka.

Alekszej Volosevics a ferghana.ru-nak azt mondta, a letartóztatások mögött az áll, hogy az államnak egyszerűen pénzre van szüksége.

„Az emberek közül sokan az államkassza hiányával magyarázzák a letartóztatásokat, az állam ilyetén módon akar új anyagi erőforrásokat találni a bevételek növelésére. Ezek az eszközök jól ismertek – átvesznek egy jól kiépített és sikeres céget vagy perrel fenyegetik meg a gazdasági elit tagjait, hogy azok inkább hatalmas összegeket tegyenek bele az államkasszába.

Még szélesebbkörű nyomozás?

Szergej Jezskov (uzmetronom.com) szerint a letartóztatási hullám egy még szélesebb kampány kezdete, mely magasabb köröket is megcélozhat.

Jezskov szerint nem kizárt, hogy az üzbég hatóságok a régi gárda sorait tisztítják meg, helyet csinálva az új generációnak, amely továbbra is lojális maradna Karimovhoz. „Az utóbbi időben az elnök fontos posztokat adott a fiatalabb generáció képviselőinek is – azaz a 40 év körüli nemzedék tagjainak. Generációváltás észlelhető kormányzati szinten. Azok, akik eddig a vezető tisztségekben ültek, a zsebeiket tömték – és akik korrupciós ügyekkel is kapcsolatba hozhatóak – nem tudják megakadályozni ezt a folyamatot.”

(www.eurasianet.org)

 

 

 

Cimkék:
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat