OROSZVILAG.HU


Iszlamista fegyveres gyilkolt Kazahsztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-13 15:20:57  |  
Kecskeméti Gábor

Iszlamista fegyveres gyilkolt Kazahsztánban

Közép-Ázsiában egyre jobban terjed az iszlám radikalizmus

Iszlamista fegyveres gyilkolt KazahsztánbanIszlamista fegyveres gyilkolt Kazahsztánban

Hét ember vesztette életét a kazah-kirgiz határnál található Taraz városában, ahol egy magányos fegyveres lövöldözni kezdett, majd felrobbantotta magát. A terrorcselekményt a „viharos” Közép-Ázsia eddig stabilnak tartott országában követték el.

Nurmukhanbet Iszajev kazah főügyész-helyettes szerint egy magányos dzsihádista harcos akciójáról van szó, aki hét ember életét oltotta ki, köztük a biztonsági erők öt tagjáét. A magányos gyilkos, akit Karijev névvel illettek, szombat délelőtt őrjöngésbe kezdett a városban, majd lelőtte a biztonsági erők két emberét, akik követték. A férfi ezután hatalmába kerített egy gépkocsit, megtámadott egy fegyverboltot, ahol megölt  egy biztonsági őrt és egy járókelőt. Két puskával távozott az üzletből, majd megölt két, elfogására kiküldött rendőrt és az ő fegyvereiket is magához vette.

Ezután egyedül kezdte ostromolni a kazah biztonsági szolgálat egyik városi épületét, végül közlekedési rendőrök egy csoportja elfogta.

„Miközben le akarták fegyverezni, Karijev felrobbantotta magát. Az őt elfogni készülő rendőrök vezetője a helyszínen belehalt a robbanás okozta sérülésekbe.” – tette hozzá Iszajev.

A 400.000 lakosú Tarazban pánik lett úrrá a lakosságon, a városközpontban található üzletek és irodák azonnal bezártak, az emberek félelmükben otthon maradtak. A hatóságok szerint azonban nincs ok a pánikra, mivel szigorú ellenőrzés alá vonták a várost.

Kazahsztán törvényhozása a múlt hónapban fogadott el egy törvényt, mely szigorítja a vallási szervezetek feletti állami kontrollt. (Kötelező a vallási csoportok és misszionáriusok újbóli regisztrációja, ezentúl az állami intézményekben
tilosak a vallási szertartások.)  Ennek az az oka, hogy az elmúlt egy évben példátlan mértékben emelkedett Kazahsztánban az iszlám radikálisok által elkövetett kisebb támadások száma.

Két héttel korábban a Kaszpi-tenger partján található 150.000 lakosú Atirau városában egy terrorista véletlenül felrobbantotta magát, majd az nap még egy robbantásos terrorcselekményt követtek el ugyanott. (A város 300 kilométerre keletre található az oroszországi Asztrahánytól.) Mindkét robbantást a „Jund al-Khilafah” (A Kalifa katonái) nevű terrorszervezet vállalta magára. Ezt a kazah ügyészek is elismerték a múlt héten, akik szerint a szervezet a „dzsihád segítségével akarja felszabadítani Kazahsztánt”. Hogy mi alól, az természetesen kérdéses.

Az ilyen szélsőséges csoportok és terrorcselekmények eddig ismeretlenek voltak a többségében iszlám lakosságú, de világias Kazahsztánban, ahol Nurszultan Nazarbajev államfő azzal szerzett hírnevet magának, hogy Kazahsztán a térség egyik legstabilabb országa.

A kirgiz határ mellett fekvő Tarazban és környékén a GKNB állami biztonsági szolgálat szigorítani fogja a határőrizetet, mivel nagy az esély rá, hogy Közép-Ázsia más országaiból iszlamista fegyveresek szivárogjanak át. Sokan tartanak attól, hogy a múlt hónapban elfogadott, a világi állam fenntartása mellett hitet tevő törvény, a szélsőséges fegyveresek ellenállását, így újabb terrorcselekményeket válthat ki. Kenesbek Dusebajev, a GNKB vezetője szerint a két terrortámadás után már „senki sem védett a terrorizmus és a szélsőségesség ellen”.

(Cumhuriyet)

Cimkék: terrorizmus, atirau, taraz, dzsihád, gyilkosság, rendőrség, ügyészség, robbantás, fegyver,
Országok: Kazahsztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat