OROSZVILAG.HU


Oroszország bekeményít

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-14 12:36:12  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország bekeményít

Kiutasíthatják az összes tadzsikot?

Oroszország bekeményítOroszország bekeményít

Mint arról néhány napja beszámoltunk, valóságos hajsza indult a tadzsik vendégmunkások ellen az orosz fővárosban. Az ok: Tadzsikisztánban hosszú börtönbüntetésre ítéltek két orosz pilótát (egyikük észt állampolgár), illegális határátlépésért és csempészetért. A tadzsikok elleni "hadjárat" most újabb fordulatot vett. Gyennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos a tadzsikok munkavállalásának teljes tilalmát tervezi. Az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma azonban jogellenesnek és politikailag motiváltnak érzi a bejelentést.

A tiszti főorvos személye nem ismeretlen a posztszovjet térségben: amint Oroszországnak problémája támad valamely környező országgal, a tiszti főorvos és hivatala színre lép, s ilyen-olyan okok miatt támadás alá veszi az adott országot (például egyes termékek importjának tilalma, határátlépési tilalom, stb.).

Most a munkavállalási tilalom mellett a tadzsikok beutazásának teljes tilalmát fontolgatja Onyiscsneko, aki azzal indokolja döntését, hogy a tadzsikok gyakran szenvednek fertőzéses megbetegedésekben, így tuberkulózisban vagy éppen AIDS-ben. Az Oroszországban dolgozni szándékozóknak ugyanis orvosi vizsgálaton kell átesniük. Ám az engedélyt kenőpénz nélkül nem lehet megkapni, hiszen a vizsgálat hosszadalmas és nehézkes.

(aktuell.ru)

Cimkék: vendégmunkások, tadzsik, bíróság, pilóta, moszkva,
Országok: Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat