OROSZVILAG.HU


Abházia megszerette a függetlenséget

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-18 11:06:25  |  
Gyóni Gábor

Abházia megszerette a függetlenséget

Már nem akarnak Oroszországhoz csatlakozni 

 Abházia megszerette a függetlenséget

 

Abházia az elmúlt évtizedekben többször is kérte csatlakozását Oroszországhoz, azt követően viszont, hogy 2008-as grúz-oszét (orosz, abház) háború után Oroszország és néhány más ország elismerte a grúziai tartomány függetlenségét, az abházok a jelek szerint megszerették az önállóságot, s már nem tartják vonzó lehetőségnek az Oroszországgal való egyesülést.

Erről tanúskodik legalábbis a Medium Orient által 2011 szeptemberében Abháziában végzett felmérés. A kutatásban 345 különböző szociális státuszú és nemzetiségű ember vett részt.

A megkérdezettek abszolút többsége (55 %) szerint Abházia gazdasági helyzete javult az elmúlt három évben, és mindössze 0,6 % szerint következett be egyértelmű romlás ebben a tekintetben. A szociális helyzet javulásáról a megkérdezettek 48 %-a számolt be, saját anyagi helyzetének javulásáról 47 % nyilatkozott (44 % szerint semmi nem változott 2008 óta).

A megkérdezettek 73 %-a ragaszkodna Abházia függetlenségéhez, és mindössze 24 % szerint lenne célszerű az Oroszországba való beolvadás. Csak a megkérdezettek 0,6 %-a támogatná a Grúziába való reintegrálódást.

Ezen belül az abház nemzetiségűek 89 %-a függetlenségpárti (10 % az Oroszországba való beolvadás híve).

Az Abháziában élő oroszok, grúzok és örmények 56-60 %-a támogatja a függetlenséget, 36-37 % szerint viszont a köztársaságnak csatlakoznia kellene Oroszországhoz. Az abháziai grúzoknak mindössze 8 %-a szeretné, ha Abházia ismét Grúzia részévé válna.

Ami a külkapcsolatokat illeti, az abháziaiak elsöprő többsége (97 %-a) szerint Oroszországnak kell lennie a legfőbb partnernek, de többségük jónak látná az EU-val (59 %) és a posztszovjet térség országaival (58 %) való kapcsolatok elmélyítését is. 38 % nevezte meg vonzó külpolitikai partnerként Törökországot, és mindössze 2 % Grúziát.

 

(caucasustimes.com)

 

Cimkék: Abházia, Grúzia, Oroszország, 2011
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat