OROSZVILAG.HU


Fontos lépés az Eurázsiai Unió felé 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-19 09:04:33  |  
Oroszvilag.hu

Fontos lépés az Eurázsiai Unió felé 

Minden eddiginél szorosabb posztszovjet integráció

 Fontos lépés az Eurázsiai Unió felé 

 

Dmitrij Medvegyev, Alekszandr Lukasenko és Nurszultan Nazarbajev orosz, belorusz és kazah elnökök a Kremlben aláírták az eurázsiai gazdasági integrációról és egy eurázsiai gazdasági bizottság megalapításáról szóló megállapodást, újabb fontos lépést téve az Eurázsiai Unió létrehozása felé.

Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság székhelye Moszkvában lesz, vezetője Viktor Hrisztyenko orosz ipari és kereskedelmi miniszter lesz.

2012-ben kezdi meg működését Belarusz, Oroszország és Kazahsztán részvételével az Egységes Gazdasági Övezet (JEEP), amely a technikai szabályozás és a makrogazdaság egységességét, valamint a tőke szabad mozgását feltételezi.

A felek abban reménykednek, 2015-re sikerül megalkotni azt az egyéges kodifikációt, amely az Eurázsiai Gazdasági Unió alapját jelenti. Nazarbajev kazah elnök szerint az eurázsiai gazdasági integráció is 2015-től kezd majd igazán működni, amikor egységes vasúti és gáztranzittarifák lépnek életbe.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a leendő Eurázsiai Unió el fogja kerülni az eurózóna problémáit, mivel a tagállamok többé-kevésbé azonos fejlettségi szintről indulnak. Az EU „zsákbamacskát vett” Medvegyev szerint, az Eurázsiai Unió esetében viszont nincs erről szó.

Nazarbajev szerint az Eurázsiai Unió nem a Szovjetunió reinkarnációját jelenti, hiszen a Szovjetunióban szigorú adminisztratív-parancsuralmi rendszer működött, a termelési eszközök totális állami tulajdona, egységes kommunista ideológia volt rá jellemző – most viszont erről nincs szó.

Lukasenko szerint most is vannak olyanok, akik az Eurázsiai Unió felbomlasztására törekszenek, „ismert kik ezek”.

Az új posztszovjet integráció kész tagok felvételére, „de ez nem azt jelenti, hogy bármelyik ország, legyen az akár a legközelibb és leginkább partneri, már holnap beléphet” – tette világossá Medvegyev.

Eddig Kirgizisztán jelezte egyértelműen, hogy csatlakozna az eurázsiai gazdasági társuláshoz.

 

 

(gazeta.ru, kremlin.ru) 

 

Cimkék: Eurázsiai Unió, Egységes Gazdasági Övezet, Eurázsiai Gazdasági Bizottság
Országok: Belarusz Kazahsztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat