OROSZVILAG.HU


Kutaisziba költözik a grúz parlament 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-29 10:11:38  |  
Juhász Attila

Kutaisziba költözik a grúz parlament 

Impozáns új épületben dolgozhatnak a képviselők

 Kutaisziba költözik a grúz parlament 

Mihail Szaakasvili grúz elnök november során többször megerősítette, hogy 2012 tavaszától országa parlamentje Kutaisziba költözik. Az ősi történelmi hagyományokkal rendelkező, közel 200 ezer lakosú Kutaiszi Grúzia második legnagyobb városa Tbiliszitől 220 kilométerrel fekszik nyugatra.

A hivatalos költözésre és a város nyugati szélén található új épület átadására jövő év május 26-án kerül sor. A jelenleg beépítés alatt álló terület korábban is felhívta magára a figyelmet, ugyanis ezen a helyen állt a szovjet időkből származó emlékmű, amely a második világháború hőseinek állított emléket. A bontása heves tiltakozásokat váltott ki Oroszország- és világszerte. 2009-ben az emlékmű balul sikerült felrobbantásakor ketten meghaltak.

A részleges megnyitást követően az őszi választások után veszi át teljes mértékben az adminisztratív és politikai Kutaiszi Tbiliszitől. Szaakasvili szerint egy történelmi funkció tér vissza abba a városba, ahonnan a a tizenkettedik századi nemzeti hős, országegyesítő király, Dávid irányította a középkori államot. A szimbolikus tartalom mellett kiemelte a változásokkal járó régióbeli infrastrukturális fellendülését, ami kihat majd egész Nyugat-Grúziára. Az impozáns, Alberto Domingo Kabo spanyol építész tervei alapján épülő új parlament mellett a város új repteret is kap.

Cimkék: Kutaiszi, grúz parlament
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat