OROSZVILAG.HU


Választások a Dnyesztermenti Köztársaságban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-12-11 17:36:01  |  
Kecskeméti Gábor

Választások a Dnyesztermenti Köztársaságban

Orosz választási megfigyelők az elnökválasztáson

Választások a Dnyesztermenti KöztársaságbanVálasztások a Dnyesztermenti Köztársaságban

Vasárnap elnökválasztást tartanak Moldávia szakadár, s a világ nagy része által önálló államként el nem ismert tartományában, a Dnyesztermenti Köztársaságban. A transznyisztriai választók a következő öt évre választanak elnököt, jóllehet nagy az esélye, hogy a jelenleg is hivatalban lévő elnök, Igor Szmirnov ötödik alkalommal (!) is megnyeri a választásokat. Választási ellenfelei szintén az uralkodó Kommunista Párt köréből kerültek ki, így Anatolij Kaminszki parlamenti szóvivő, Jevgenyij Sevcsuk, a korábbi parlamenti szóvivő, Oleg Horzan, a Transznyisztriai Kommunista Párt  vezetője, illetve Dmitrij Szoin az Áttörés (Прорыв) mozgalom vezetője.

Szmirnov a transznyisztriai függetlenség kikiáltása óta vezeti „országát”, ám 2011 szeptemberében bejelentette: az ötödik ciklusra is jelölteti magát. Fiát, Oleg Szmirnovot, a választások előtt az orosz hatóságok sikkasztással vádolták meg és eljárást indítottak ellene. Állítólag Oleg Brizickij orosz bankárral eltüntették a transznyisztriai nyugdíjasoknak szánt orosz pénzsegélyt (az összeg 5.2 millió amerikai dollárt tett ki). Oleg Szmirnov ráadásul orosz állampolgár is, továbbá számos moszkvai lakás, illetve egy Moszkva melletti dácsa tulajdonosának mondhatja magát.

A mostani választás annyiban mindenképp újdonság, hogy a transznyisztriai választási bizottság hozzájárult az exit poll eredmények méréséhez és közzétételéhez, amit még soha nem engedélyeztek. Délutánig a választásra jogosultak 44.53 %-a járult az urnákhoz. Az elnökválasztás eredményességéhez minimum 50% szükséges.

A választáson számos külföldi választási megfigyelő és újságíró mellett az Egységes Oroszország küldöttei is részt vesznek. Alekszej Ezubov és Irsat Fahridtinov szerint minden a választási előírások szerint zajlik (igaz néhány technikai hiányosságra felhívták a figyelmet), pozitívumként emelték ki, hogy a választás során a szavazókat nem próbálták erkölcsileg befolyásolni, ugyanakkor a vidéki szavazók aktivitása alacsonyabb, mint a városlakóké.  

Az eredményeket holnap reggel hozzák nyilvánosságra.

(RIA Novosztyi, ITAR-TASSZ)

 

Cimkék: választás, transznyisztria, szmirnov, elnök, exit poll, köztársaság,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat