OROSZVILAG.HU


Maffiafőnök a rendőrség élén 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-01-13 12:10:37  |  
Gyóni Gábor

Maffiafőnök a rendőrség élén 

A szervezett bűnözés beépül az államba

 Maffiafőnök a rendőrség élén 

 

Kirgizisztánban lehűlni látszik a 2010-es Bakijev-ellenes forradalom lendülete. Visszatérnek a „régi emberek”, továbbra is virágzik a korrupció, ugyanúgy a kláni struktúrák határozzák meg az ország sorsát, mint régen.

E fejlemények egyik leglátványosabb jele, hogy a déli Os városában Szujun Omurzakov lett a belügyi erők és a rendőrség vezetője. Omurzakov kinevezése azért is keltett meglepetést, mert hithű Bakijev-pártiként ismert, továbbá ő Dél-Kirgizisztán egyik legismertebb kábítószer-mogulja és maffiafőnöke.

Omurzakovról 2009-ben jelentek meg utalások arra vonatkozóan, hogy kábítószerkereskedelemmel foglalkozik és a közép-ázsiai ország egyik legjelentősebb narkóbárójának számít. 2010 májusában zavargásokat szervezett a forradalmi kirgiz Ideiglenes Kormány ellen a dél-kirgizisztáni Dzsalal-Abadban. Az Osi Kezdeményezés nevű kirgiz-üzbég jogvédő csoport szerint Omurzakov és az osi polgármester Melisz Mirzakmatov a kirgiz szervezett bűnözés elöljáróinak tekinthetők, akik közvetlenül is részt vettek az osi, üzbégek elleni pogrom kitervelésében, finanszírozásában és lebonyolításában.

Omurzakov kinevezése osi rendőrfőnökké sokkolta a város lakóit, különösen az üzbég kisebbség tagjait.

 

(ferghana.ru) 

 

Cimkék: Kirgizisztán, Os,
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat