OROSZVILAG.HU


Szárnyal a gazdaság a posztszovjet térségben 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-01-18 11:35:48  |  
Gyóni Gábor

Szárnyal a gazdaság a posztszovjet térségben 

Közép-Ázsia a fejlődés motorja

 Szárnyal a gazdaság a posztszovjet térségben 

A posztszovjet térség (kivéve a Baltikumot) majd mindegyik állama jelentős gazdasági növekedést könyvelhetett el 2011-ben.

Oroszország gazdasági növekedése (4 %) csak az utolsó előtti helyre volt elég, a többi köztársaság gazdasága ennél is nagyobb ütemben fejlődött.

Türkmenisztán gazdasága 9,7 %-al bővült az elmúlt évben, ez a legjelentősebb emelkedés a régióban. A második helyen Üzbegisztán áll 7,3 %-al. 6 % körüli növekedés produkált Kazahsztán (6,5 %), Kirgizisztán (6 %), Tádzsikisztán (6 %). Jól látható tehát, hogy a közép-ázsiai régió vezető helyen áll a gazdasági növekedés ütemében.

Ennél valamivel szerényebb volt a növekedés Moldovában (5,5 %) és Grúziában (5,5 %). 4 % fölött teljesített Belarusz (4,8 %), Ukrajna (4,4 %), Örményország (4,3 %). Oroszország csak azután következik, s utolsó helyen áll szerény 0,9 %-al az olajban gazdag Azerbajdzsán.

 

(ng.ru)

Cimkék: posztszovjet térség, gazdaság, 2011
Országok: Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat