OROSZVILAG.HU


Tüntetés a bakui orosz követség előtt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-01-21 18:07:58  |  
Kecskeméti Gábor

Tüntetés a bakui orosz követség előtt

1990. január 20-ra emlékeztek

Azeri tüntetők egy csoportja csütörtökön körül akarta venni az Orosz Föderáció bakui nagykövetségét, hogy így emlékezzen és tiltakozzon az 1990. január 20-án történt bakui vérengzésre. A nem engedélyezett tüntetésnek a rendőrség vetett véget, igaz annyit megengedtek számukra, hogy átadjanak egy petíciót a nagykövetségnek.

A szervezők (Karabah Felszabadítási Szervezet, Szociális Jogokat Ellenőrző Csoport) sürgették, hogy Oroszország, büntesse meg a mészárlás felelőseit, s mint a Szovjetunió jogutódja, kérjen bocsánatot Azerbajdzsántól, majd felszólították a nemzetközi közösséget, hogy tömeggyilkosságnak ismerje el a történteket.

1990-ben az ingatag Szovjetunióban megkezdődött a nemzetiségek szembefordulása. A Kaukázusban sem volt ez másként, ahol az Örmény Szovjet Szocialista Köztársaság területi igényekkel lépett fel az Azerbajdzsáni Szovjet Szocialista Köztársasággal szemben, ráadásul Moszkva is meg kívánta erősíteni a kommunista párt uralmát Azerbajdzsánban. A Bakuba bevonult szovjet csapatok nem hirdettek szükségállapotot, s a feszültség miatt kialakult harcokban 132 ember vesztette életét (többségében azeriek), 612 volt a súlyos sérültek száma. Azóta Azerbajdzsánban január 20-a minden évben a nemzeti gyász napja.

(Azernews)

Cimkék: baku, moszkva, szovjetunió, vérengzés, mészárlás, tüntetés, petíció, karabah,
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat