OROSZVILAG.HU


Juscsenko Banderát védi

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-25 15:05:00  |  
Gyóni Gábor

Juscsenko Banderát védi

"Európai értékek"

Juscsenko Banderát védi

Nagy vihart kavart Viktor Juscsenko volt ukrán elnök januárban hozott egyik utolsó rendelkezése, amellyel hőssé avatta a második világháborús ukrán nacionalista szervezetek, az OUN és ennek katonai szárnya, az UPA vezetőjét, a tömeggyilkosságokban is részt vevő Sztyepan Banderát. Juscsenko ezen rendelkezését értetlenkedés fogadta nemcsak Ukrajna nagy részén és Oroszországban, de Nyugaton is.

Viktor Juscsenko ennek kapcsán írt levelet az Európa Parlament elnökének, Jerzy Buzeknak amelyben Bandera hőssé avatását magyarázza, kéri annak megértését.

Bandera, Juscsenko szerint Ukrajna függetlenségének harcosa volt, aki hősiesen szembeszállt a németekkel és a szovjetekkel is. Juscsenko, mint a levélben állítja, szakértők, kutatók véleményére alapozva hozta meg a döntést Bandera hőssé avatásáról.

Juscsenko Bandera hőssé való kinevezését az „igazsághoz” való visszatérésnek nevezte, amely elkerülhetetlen a jövőbeli demokratikus fejlődés szempontjából. Ebben ölt testet az európai értékek menti kiállás Juscsenko szerint. A volt ukrán elnök, mint írta, bízik benne hogy Európában is megértik ezen törekvéseket.

Az Európa Parlament február 25-én reményét fejezte ki, hogy Viktor Janukovics újonnan megválasztott ukrán elnök áttekinti Bandera hőssé való kinevezésének kérdését.

 

(podrobnosti.ua)

Cimkék: Bandera, Juscsenko
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat