OROSZVILAG.HU


Közép-Ázsia: már az áram is luxus

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-02-01 11:00:57  |  
Gyóni Gábor

Közép-Ázsia: már az áram is luxus

Romokban az infrastruktúra

 Közép-Ázsia: már az áram is luxus

 

Hideg téli idő zúdult egész Eurázsiára, beleértve a közép-ázsiai volt szovjet államokat is. Az olyan szegény országoknak, mint Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán nagy kihívást jelent a hideg időjárás, különösen, hogy ezekben az országokban (különösen Kirgizisztánban és Tadzsikisztánban) mára jelentősen leépült a szovjet korszakban kiépített infrastruktúra.

Tadzsikisztánban már a mindennapi élet normái közé tartozik, hogy kikapcsolják az áramot. Ez különösen a falvakat érinti, de a nagyobb városokban is csak napi 6 órát van áram (miközben Dusanbe elektromos energiát exportál Afganisztánba...).

Kirgizisztán elektomos energia ellátó rendszere – melyet nem renováltak a szovjet kor óta – szintén teljesítménye határán van. Ebben az országban is sor került már áramkimaradásokra, amit a hatalom úgy próbál kezelni, érdemi intézkedések helyett, hogy – régi sztálinista szokás szerint - bűnbakokat nevez meg (vezetőket vált le), és másokra hárítja a felelősséget.

Üzbegisztánban, ahol a másik két országhoz képest jobb az infrastruktúra helyzete, szintén volt már példa áramkimaradásokra.

 

(eurasianet.org)

 

Cimkék: Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat