OROSZVILAG.HU


Atambajev látogatása Moszkvában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-02-24 14:54:12  |  
Kecskeméti Gábor

Atambajev látogatása Moszkvában 

Oroszország stabilitásra törekszik Közép-Ázsiában 

Atambajev látogatása Moszkvában Atambajev látogatása Moszkvában 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken megbeszéléseket folytatott Almazbek Atambajev kirgiz elnökkel az orosz fővárosban. Az orosz elnök kiemelte: Oroszország számára a korábbiaknál is fontosabb Közép-Ázsia stabilitása, hiszen nem lehet tudni, hogy a szíriai és iráni konfliktus hogyan fog eszkalálódni. Medvegyev szerint ezek a konfliktusok közvetlen befolyással vannak a közép-ázsiai térségre, így Oroszország érdeke az érintett államokkal való együttműködés.

Atambajev, aki decemberi megválasztása óta első alkalommal tartózkodik hivatalos látogatáson Oroszországban, reggel még úgy nyilatkozott a Kabar kirgiz hírügynökségnek, hogy megkéri Oroszországot: fizesse ki az eddigi, Kirgizisztánnal szemben felhalmozott adósságát. Ennek összege meghaladja a 15 millió dollárt, Oroszország ugyanis négy katonai bázist, egy torpedók tesztelésére szolgáló objektumot, egy katonai kommunikációs központot és egy rádió szeizmikus labort bérel a közép-ázsiai államtól. Egyelőre azonban kérdéses, hogy az adósság ügye szóba került-e Moszkvában.

A Kabar hírügynökség ugyanakkor megemlítette, hogy a szintén Kirgizisztánban állomásozó és ott a manaszi légi bázist bérlő Egyesült Államok késedelem nélkül fizeti ki az évi 150 millió dolláros bérleti díjat. Atambajev látogatása előtt Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Moszkvában komolyan aggódnak azért, hogy a manaszi bázist az amerikai hadsereg komolyabban fel tudja használni egy Irán elleni esetleges katonai konfliktusban. Biskek és Teherán között 2.100 kilométer a távolság. A moszkvai amerikai nagykövet, Michael McFaul ezt a vádat azonban visszautasította.

Kirgizisztán az egyetlen állam, amelyben egyszerre tart fenn katonai bázisokat az orosz és az amerikai hadsereg.

Atambajev azt is megjegyezte, az orosz nyelv továbbra is kitüntetett szerepet játszik Kirgizisztán életében. Az államfő támogatja, hogy az orosz nyelv hivatalos státusza továbbra is megmaradjon a közép-ázsiai államban, s az orosz nyelvet ott is oktassák, "ahol egyetlen orosz sem él." 

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: közép-ázsia, atambajev, medvegyev, bázis, usa, irán, stabilitás, légierő,
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat