OROSZVILAG.HU


Ukrajna: többen az orosz szövetség mellett

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-03-21 09:52:26  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna: többen az orosz szövetség mellett

Az EU-nak csak Nyugat-Ukrajnában van egyértelmű támogatottsága

Ukrajna: többen az orosz szövetség mellett

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai intézet felmérése szerint többen vannak Ukrajnában, akik Oroszországgal és Belarusszal közösen képzelik el az ország jövőjét, mint azok, akik az EU tagjaként látnák szívesen Ukrajnát.
Egy belorusz-orosz-ukrán szövetséget a megkérdezettek 55 %-a támogatna, ellenzi 27 %. Különösen az oroszajkú Kelet- (77 %) és Dél-Ukrajnában (72 %) van sok híve egy ilyen szövetségnek, de Közép-Ukrajnában is relatív többségben vannak a keleti elkötelezettség támogatói (48 % mellette, 31 % ellene).
Egy népszavazáson a megkérdezettek 40 %-a döntene úgy, hogy Ukrajna lépjen be az EU-ba, 33 % ezt ellenzi. A legtöbben Nyugat-Ukrajnában EU-pártiak (67 %), de relatív többségben vannak Közép-Ukrajnában is (46 %, 26 % ellene).
Összességében többen gondolják azt, hogy Ukrajna számára kedvezőbb lenne a szövetség Oroszországgal és Belarusszal, mint az EU-val (44 % versus 29 %). A regionális különbségek persze óriásiak. Fontos megjegyezni, hogy a fiatalabb generációk inkább az EU felé húznak, míg az idősebbek az orosz-belorusaz szövetséget támogatják.

 
az EU tagság mellett
orosz-belorusz szövetség mellett
Nyugat-Ukrajna
62 %
13 %
Közép-Ukrajna
33 %
35 %
Dél-Ukrajna
13 %
62 %
Kelet-Ukrajna
10 %
66 %

 
(korrespondent.net)
Cimkék: Ukrajna, Oroszország, EU, közvéleménykutatás
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat