OROSZVILAG.HU


Felszálló ágon

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-29 09:51:26  |  
Vértes Judit

Felszálló ágon

Húsvéti járat Tbiliszi és Moszkva között

Felszálló ágon

Oroszország engedélyezte az Airzena grúz légitársaságnak, hogy a pravoszláv húsvét idején charterjáratokat indítson a Tbiliszi – Moszkva vonalon. Nino Giorgobiani, a grúz légitársaság szóvivője  fontosnak érezte kiemelni, hogy a megállapodás a grúz felső vezetés beavatkozása nélkül született.

Az ünnepi gesztus nem előzmény nélkül való: idén újévkor és karácsonykor az orosz Külügyminisztérium már engedélyezett hét járatot a két főváros között. Akkor is, most is a Külügyminisztérium emberbaráti indíttatásból adott zöld utat a megkeresésnek. „A kérdés sok orosz és grúz állampolgárt érint, akiket sok esetben családi kötelékek fűznek össze.” – áll az indoklásban. Így április 1 – 14 között hat járat áll az utazók rendelkezésére. A grúz Közlekedésügyi Minisztérium képviselője, Eki Magalasvili még hozzátette, hogy humanitárius  megfontolásokon túl még a grúz pravoszláv egyház pátriárkájának a kérése is közrejátszott a megállapodás sikeréhez.  Ezt David Sarasenidze a grúz pravoszláv egyház sajtófőnöke is megerősíti, bár hozzáteszi, hogy hivatalos kéréssel nem fordultak Moszkvához, de informális keretek között a téma felvetődött.

A hivatalos verzió szerint a két ország közötti légi közlekedés a 90-es években csődbe ment grúz légitársaságok tetemes adóssága miatt szünetel. A volt miniszterelnök, Zurab Nogaideli  Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel való találkozása után ezt másképp gondolja. Szerinte a járatok újraindítása csak attól függ, hajlandó-e a grúz fél ilyen irányú kéréssel fordulni az orosz vezetéshez, vagy inkább a makacs elszigetelődést választja.

Előbbitől azonban a grúz fél mereven elzárkózik. A grúz parlament szóvivője, Mihail Macsavariani  a Kommerszant újságírójának kijelentette: „Soha nem fogunk beleegyezni, hogy Moszkvából ne csak Tbiliszibe, hanem a grúz vezetéssel való egyeztetés nélkül Szuhumiba is repüljenek gépek.”

Cimkék: Tbiliszi-Moszkva járat
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat