OROSZVILAG.HU


Lezajlott a dél-oszétiai elnökválasztás

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-04-10 14:32:34  |  
Kecskeméti Gábor

Lezajlott a dél-oszétiai elnökválasztás

Egykori KGB-s a befutó

Lezajlott a dél-oszétiai elnökválasztásLezajlott a dél-oszétiai elnökválasztás

A várakozásoknak megfelelően Leonyid Tibilov nyerte meg a dél-oszétiai elnökválasztást. A nemzetközi porondon  komoly legitimitási gondokkal küszködő államban a Kreml jelöltje 54.1 százalékot kapott, míg ellenfele 42.6 százalékot ért el.

A hivatalos eredmények kihirdetése után, legkorábban április 19-én léphet hivatalába az új elnök, aki a Szovjetunióban a Grúz Szovjet Szocialista Köztársaság KGB főnöke volt. Tibilov konkurense, David Szanakojev emberi jogi megbízott, elismerte vereségét és gratulált Tibilovnak a győzelemhez.

Ezzel a Kreml egy komoly problémáját orvosolta a Kaukázusban, hiszen Dél-Oszétia ugyan önálló állam, de területén orosz csapatok állomásoznak, megakadályozandó, hogy a grúzok újabb támadást indítsanak Chinvali ellen. Ennek ellenére a
téli elnökválasztás az ellenzéki Alla Dzsiojeva győzelmét hozta, nem pedig a Kreml-párt Alekszandr Bibilovét. A chinvali bíróság erre megsemmisítette a választás eredményét, s új választásokat írtak ki, azonban Dzsiojeva nem indulhatott a jelöltek között.

(aktuell.ru)

Cimkék: chinvali, dél-oszétia, tibilov, szanakojev, dzsiojeva, bibilov,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat