OROSZVILAG.HU


Lejárató könyv Karimovról 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-05-23 11:32:30  |  
Oroszvilag.hu

Lejárató könyv Karimovról 

Tadzsikisztánban terjesztik a botránykönyveket 

 Lejárató könyv Karimovról 

Tádzsikisztánban – amely hagyományosan rossz viszonyban van Üzbegisztánnal – az „Ördög – 2”, „Júdás – 2” elnevezéssel, orosz nyelvű könyveket kezdtek terjeszteni, melyek Iszlam Karimov üzbég elnökről és családjáról szólnak. A kiadványok szerint Iszlam Karimov diktátor, bűnöző, agresszor. Az üzbég államfőt Szaddam Huszeinhoz, Nicolae Ceausescuhoz, Kadhafihoz hasonlítják, és részletesen beszámolnak a tadzsik-üzbég konfliktusról is, mely elsősorban a roguni vízerőmű miatt bontakozott ki.

A könyveknek se a szerzője, se a kiadója nincs feltüntetve. Hivatkozások találhatók benne az üzbég ellenzéki Er pártra, az Üzbegisztán Népi Mozgalma elnevezésű szervezetre és ennek vezetőjére, Muhammed Szalihra, aki azonban tagadja, hogy köze lenne a könyvekhez.

Februárban az interneten jelent meg, szintén orosz nyelven egy film „A nép hangja – Isten hangja” (vagy, Júdás – 2) címmel, amely Iszlam Karimovot bírálja. A film többek között azzal vádolja az üzbég elnököt és családját, hogy 13 milliárd dollárt sikkasztott el az államkincstárból, miközben tönkretette Üzbegisztán gazdaságát és represszív-elnyomó rezsimet hozott létre a közép-ázsiai országban, valamint a muszlim fundamentalisták elleni harc ürügyén minden ellenzéki mozgalommal leszámolt.

 

 

(ferghana.ru) 

 

Cimkék: Iszlam Karimov, Tadzsikisztán, Üzbegisztán
Országok: Üzbegisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat