OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsán és a dalfesztivál

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-05-26 16:12:42  |  
Juhász Attila

Azerbajdzsán és a dalfesztivál

Az ellenzékiek is kihasználnák 

 Azerbajdzsán és a dalfesztivál

Az idei évben talán most vasárnap fog legtöbbet szerepelni Azerbajdzsán a nyugat- európai és a hazai hírekben is. Ekkor rendezik ugyanis meg  a 2012-es év Eurovíziós dalfesztiváljának döntőjét Bakuban. Ezt a lehetőséget ugyanakkor kétfelől is ki szeretnék használni.  A kormányzat számára nem is kérdés, hogy nagyszerű  lehetőség bemutatni, mekkorát fejlődött az elmúlt 20 évben a volt szovjet köztársaság, mennyire európai és rendezett körülmények fogadják az idelátogatót, s már nyoma sincs a kilencvenes évek eleji karabahi konfliktusnak.

Ám ennek a rendnek ára van. Ennek az árnak az árnyoldalait szeretné megmutatni egypár bakui civil szervezet. Habár a dalfesztivál nyíltan apolitikusnak hirdetett esemény, hatalmas esély bemutatni a hatalom nyers és emberi jogokat sértő megnyilvánulásait. Európa most figyel Bakura, újságírók, turisták és mindenféle külföldi keresi fel Azerbajdzsán fővárosát ezekben a napokban, akik elvihetik a visszásságok hírét szerte a világba.

Így a héten már a második békés tüntetést oszlatta fel erővel a rendőrség és vitt el 30-70 főt és tartotta fogva órákon keresztül. A héten történt például az is, hogy Anar Gerajli aktivistát azért tartóztatták le, mert jogsértésekre felhívó szórólapokat osztogatott egy metróbejáratnál. Többek közt a városban zajló monumentális építkezéseket kísérő kilakoltatásokra, történelmi városnegyedek lerombolására és a kormányzat autoriter voltára szerette volna ráirányítani az emberek figyelmét. A terjesztett kiadványban ezen esetekhez kötődő alternatív látványosságok voltak jelölve Baku térképén.

A dalfesztivált felügyelő Európai Műsorsugárzók Uniója még május általánosan a sajtó- és vélemény szabadság előmozdítása mellett van elkötelezve, ám az nyilvánvaló, hogy nem szándékozik nyíltan szembehelyezkedni  Azerbajdzsánnal. Érvelésük szerint az Eurovíziós Dalfesztivál  politikamentes esemény.

Cimkék: Azerbajdzsán
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat