OROSZVILAG.HU


Elfogadták az ukrajnai nyelvtörvényt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-06-06 06:47:38  |  
Gyóni Gábor

Elfogadták az ukrajnai nyelvtörvényt

 Az orosz, a magyar és más nyelvek is szélesebb jogokat kapnak

 Elfogadták az ukrajnai nyelvtörvénytElfogadták az ukrajnai nyelvtörvényt

 

Az ukrán Rada első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely az orosz, és még 17 másik (köztük a magyar) nyelv státuszát rendezi. E szerint Ukrajnában továbbra is az ukrán az egyetlen hivatalos nyelv. Ám azokban a régiókban (településeken, járásokban, megyékben), ahol egy nemzetiség aránya eléri a 10 %-ot, ott az adott nyelv különleges státuszt kap.

Ennek megfelelően az orosz nyelv regionális nyelvi státuszt kaphat Dnyepropetrovszk, Donyeck, Zaporozsje, Luganszk, Nyikolajev, Odessza, Szumi, Harkov, Csernyigov megyékben, a Krímben, továbbá a főváros Kijevben és Szevasztopolban. Az itt hivatalossá váló orosz nyelv használható az ügyintézés, orvosi ellátás, bírósági ügyek esetén. A magyar nyelv is regionális státuszt kaphat a törvény értelmében Kárpátalján, ahol a magyar lakosság aránya a 2001-es népszámlálás szerint 12 %.

A törvényt a Régiók Pártja támogatta, tiltakozott ellene az ukrán nacionalista ellenzék. Kijevben mintegy háromezer ukrán nacionalista tüntetett, akik ellen könnygázgránátokat is bevetettek a különleges erők, miután megtámadták őket.

Viktor Janukovics ukrán elnök választási kampányában az orosz nyelv államnyelvvé tétele mellett kardoskodott, megválasztása után azonban elállt ettől az ígéretétől. Ehelyett született a mostani, az orosz nyelv szempontjából kompromisszumos nyelvtörvény, amely azonban a többi ukrajnai nyelv számára is jogokat ad. 

 

Cimkék: Ukrajna, nyelvtörvény, orosz nyelv
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat