OROSZVILAG.HU


Kémeket ítéltek el Tallinban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-07-05 10:31:50  |  
Kecskeméti Gábor

Kémeket ítéltek el Tallinban

Az FSZB-nek szállították az információkat

Kémeket ítéltek el Tallinban

A tallini bíróság az észt titkosszolgálat egykori magas rangú tisztjét és annak feleségét hosszú börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az ellenük felhozott vádakat – melyek szerint Oroszországnak kémkedtek – helyben hagyta.

A 44 éves Alekszej Dresszen az elkövetkező 16 évet biztosan rács mögött tölti, felesége „csak” 6 év letöltendőt kapott. A férfi 1993 óta volt az észt titkosszolgálat munkatársa, s folyamatosan lépkedett előre a ranglétrán – közben pedig titkos adatokat szolgáltatott az FSZB-nek. Felfüggesztése előtt az észtországi szélsőséges mozgalmakat megfigyelő részlegnél dolgozott. Feleségét azért ítélték el, mert kulcsszerepet játszott az orosz titkosszolgálattal való kapcsolat fenntartásában. Dresszen a szovjet korszakban a rendőrség kötelékében dolgozott Észtországban.

2012. február 22-én a házaspár épp Tallinból készült Moszkvába repülni, amikor elfogták őket. A repülőtéren számos titkos dokumentumot találtak náluk.

Négy évvel ezelőtt egy szintén magas rangú észt hivatalnokot ítéltek el kémkedés miatt. Az oroszoknak dolgozó ügynök jelenleg 12 és fél éves börtönbüntetését tölti. Korábban az apró NATO-tagállam védelmi minisztériumában az államtitkok védelmének illetékese volt.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

Cimkék: kém, fszb, titkosszolgálat, rendőrség, nato, bíróság,
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat