OROSZVILAG.HU


Putyin beavatkozását várják Taskentban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-07-21 13:16:03  |  
Gyóni Gábor

Putyin beavatkozását várják Taskentban 

Hajsza indult az orosz cégek ellen Üzbegisztánban? 

 Putyin beavatkozását várják Taskentban 

Akár diplomáciai konfliktussá is fajulhat az orosz MTSZ mobilszolgáltató cég üzbegisztáni leányvállalata, az Uzdunrobita körül kialkult vita.

Az üzbég hatóságok adócsalás, sikkasztás és más vádak miatt hajtóvadászatot kezdtek az orosz tulajdonú cég vezetése ellen. Az egyik június végén őrizetbe vett top menedzser, Radik Dautov felesége Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult segítségért, azt kérve az orosz elnöktől, hogy avatkozzon be a „valaha velünk baráti viszonyban álló Üzbegisztán hatalmi visszaéléseinek” meggátolása végett. Tamara Dautova szerint a férje ellen felhozott vádak abszurdak. Radik Dautov fogvatartásának körülményeiről nincsenek hírek, az őrizetbe vett személy jogi képviselete nincs ellátva.

Tamara Dautova szerint férje egy, az üzbég politikai vezetés által kreált ügy áldozata, melynek az a célja, hogy csapást mérjen az Üzbegisztánban tevékenykedő orosz cégek helyzetére.

Nemrég Üzbegisztán kilépett az orosz vezetésű katonai szövetségből, az ODKB-ból, és szorosabb kapcsolatokat kezdett ápolni az Egyesült Államokkal, a politikai alap tehát megvan ahhoz, hogy az üzbegisztáni MTSZ ügye magasabb szintre emelkedjen.

 

(Izvesztyija)

Cimkék: Uzdunrobita, MTSZ, Üzbegisztán, Putyin
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat