OROSZVILAG.HU


A keleti út simábbnak tűnik, mint a nyugati

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-08-01 10:47:28  |  
Gyóni Gábor

A keleti út simábbnak tűnik, mint a nyugati

Miért jó Ukrajnának a keleti kereskedelem?

 A keleti út simábbnak tűnik, mint a nyugati

 

Úgy tűnik, azzal, hogy a FÁK szabadkereskedelmi övezethez csatlakozott, Ukrajna a keleti orientációt preferálja, miközben az EU-hoz való közeledés a Timosenko-ügy és az Európai Unió történelmi válsága miatt megrekedni látszik.

A Segodnya ukrán portál áttekintette, mit nyer és veszít azzal Ukrajna, hogy csatlakozott a posztszovjet kereskedelmi térséghez.

Az Ukrajna legfőbb exportőrei közé tartozó kohászati cégek növelhetik kivitelüket keletre, ahol nagyobb exportpotenciál van, mint nyugaton. Ám az exportvámok eltörlése miatt az ukrán költségvetés ezen a téren veszíteni fog.

Az ukrán mezőgazdaságot át kellene állítani az európai szabványokra, ha termékei be akarnak törni az európai piacra. Ez óriási költségekkel járna, ami megnövelné az élelmiszerárakat, és állami támogatás is szükséges lenne az ukrán mezőgazdasági termékeknek a nyugati expanzióhoz.

A FÁK térségében azonban Ukrajna azonnal, minden további gond nélkül növelheti élelmiszerexportját.

A vámok eltörlése után az ukrán termékek olcsóbbak lesznek, többet vásárolnak belőlük külföldön, a termelés és az ukrán GDP az előrejelzések szerint növekedni fog. A keleti piacokra való betörés évi 1-2 %-al növelheti az ukrán gazdaságot.

A vámok eltörlése miatt a külföldi termékek is olcsóbbá válnak Ukrajnában.Olcsóbb lesz Ukrajnában a belorusz burgonya, az orosz kaviár, a moldáv bor, az örmény konyak, ám jelentős import esetén az ukrán külkereskedelmi mérleg romolhat.

Ukrajna az EU-val is szabadkereskedelmi egyezményt készül kötni, ennek nemrég elkészült szövegét azonban mind a 27 EU tagállamnak jóvá kell hagynia. Ennek ratifikálására legkorábban 2015-ben kerülhet sor, az FÁK egyezmény azonban már a jövő évtől életbe lép.

 

(segodnya.ua)

 

Cimkék: Ukrajna, FÁK, szabadkereskedelmi övezet
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat