OROSZVILAG.HU


Odesszában hivatalos nyelv lett az orosz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-08-15 15:37:24  |  
Kecskeméti Gábor

Odesszában hivatalos nyelv lett az orosz

98 igen, 2 nem az odesszai tanácsban

Odesszában hivatalos nyelv lett az orosz

Az odesszai oblaszty tanácsa csütörtökön 98 igen szavazattal (csupán 2 ellenszavazat volt) elfogadta, hogy a megyében az orosz nyelv hivatalos státuszra emelkedjen. A 27 ukrajnai oblaszty közül elsőként itt lehet az orosz nyelvet a hivatalos ügyintézés során használni. Az oblaszty tanácsának indoklása szerint ezt az indokolta, hogy a legutóbbi népszámláláskor a helyi lakosság 41.9 százaléka vallotta anyanyelvének az oroszt.

A múlt pénteken hatályba lépett ukrajnai nyelvtörvény szerint - mely ellen komoly tiltakozás volt Kijevben és Nyugat-Ukrajnában -, az ukrajnai kisebbségek egyes területeken hivatalosan is használhatják anyanyelvüket, ha az ottani lakosságon belül arányuk eléri a 10 százalékot. A felmérések szerint Ukrajna felében, 13 oblasztyban emelkedhet hivatalos rangra az orosz, mindenekelőtt az oroszok által sűrűn
lakott Donyeck-medencében. A donyecki oblaszty tanácsa szintén a héten kezdi meg a törvényjavaslat vitáját. A krími miniszterelnök (a félsziget közigazgatási formája autonóm köztársaság) már jelezte: legkésőbb novemberben ott is hivatalos státuszt fog kapni az orosz nyelv. (Tekintetbe véve, hogy a félsziget lakosságának kétharmada orosz, ez minden valószínűség szerint be is fog következni.)

Nacionalista ukrán politikusok aggodalmuknak adtak hangot az orosz nyelv térnyerése miatt, mivel az szerintük az ukrán nyelv visszaszorulását és az ukránul beszélők számának csökkenését fogja magával hozni.

(RIA Novosztyi)

 

 

 

 

Cimkék: nyelv, orosz, ukrán, kisebbség, többség, nyelvtörvény, megye, rada, odessza, donyeck, krím,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat