OROSZVILAG.HU


Zavargások törtek ki Kirgizisztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-06 14:35:16  |  
Gyóni Gábor

Zavargások törtek ki Kirgizisztánban

Ellenállásba ütközik az autoriter fordulat

Zavargások törtek ki Kirgizisztánban

Ma reggel zavargások törtek ki ellenzékiek és a rendőri erők között Kirgizisztánban, Talasz városában. Az összecsapások azt követően bontakoztak ki, hogy letartóztatták Bolotbek Sernyijazov ellenzéki politikust, aki egy holnapra szervezett ellenzéki gyűlésen (kurultájon) vett volna részt.

Sernyijazov letartóztatását követően elszabadultak az indulatok, mintegy 1500 ellenzéki elfoglalta Talasz megye tartományi székhelyét. Az ellenzékiek foglyul ejtették a kormányzót és saját gubernátor megválasztását jelentették be, majd kísérletet tettek arra, hogy elégessék Kurmanbek Bakijev elnök helyszínen látható portréját (a képen ez látható). A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen, de ezzel nem sikerült szétoszlatni a tömeget.

A ferghana.ru információi szerint a rendőrök visszavonultak székházukba, és gumilövedékekkel lövik azokat, akik az épület közelébe merészkednek. Biskekből egy speciális kommandót küldtek Talaszba. A tartományi kormányzat épületében tartózkodók ostromra rendezkednek be. Danijar Uszanov kirgiz miniszterelnök azt ígérte, két órán belül rendet teremtenek Talaszban, ám a helyszínen tartózkodó ferghana.ru tudósítója szerint ez aligha lehetséges, hacsak nem kívánnak erőt alkalmazni a hatóságok.

Uszanov egyben arra figyelmeztette honfitársait, ne vegyenek részt a kirgiz ellenzék által holnapra szervezett, véleménye szerint törvénytelen ellenzéki kurultájokon. A kirgiz kormányfő figyelmeztetett: aki megsérti a törvényt, szigorú büntetésre számíthat.

A kirgiz ellenzék közleményt adott ki, amelyben nepotizmussal vádolja az utóbbi időben Közép-Ázsia egykor legszabadabb országában autoriter modellt építgető Bakijev elnököt, s arra emlékezteti a rendvédelmi szerveket, hogy az országnak és nem a Bakijev-klánnak tettek esküt.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/04/06/zavargasok-tortek-ki-kirgizisztanban/

 

 

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat