OROSZVILAG.HU


Lövöldözés az üzbég-tadzsik határon 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-09-15 09:22:44  |  
Gyóni Gábor

Lövöldözés az üzbég-tadzsik határon 

Egyre feszültebb Taskent és Dusanbe viszonya

 Lövöldözés az üzbég-tadzsik határon 

 

Lövöldözés tört ki még szeptember 11-én az üzbég-tadzsik határon, jelezve a két ország közötti  rendkívül rossz, feszültségteljes viszonyt.

A tadzsik határőrség kommentárja szerint szeptember 11-én egy felfegyverzett üzbég lovas határőr lépte át az üzbég-tadzsik államhatárt, és kamerával filmezni kezdte a határszakaszt. Tadzsik határőrök figyelmeztették a határsértő üzbég fegyverest, aki azonban nem volt hajlandó visszafordulni, Üzbegisztán területéről viszont tüzet nyitottak a tadzsik határőrök felé. Erre válaszul lőttek a tadzsikok is. A határsértő visszamenekült Üzbegisztánba. A tadzsik határőrség  szerint az üzbégek többször is határsértés követtek el a közelmúltban.

Az üzbég verzió teljesen ellentmond a tadzsiknak. Üzbég sajtóhírek szerint a tadzsikok követtek el határsértést, s az üzbég területre behatoló tadzsikok nyitottak először tüzet - egy üzbég határőr súlyosan megsérült. A hivatalos Taskent eddig nem nyilatkozott az incidens kapcsán.

Nemrég Iszlam Karimov üzbég elnök háborút helyezett kilátásba Közép-Ázsiában, amennyiben a vízben gazdag Kirgizisztán és Tadzsikisztán veszélyeztetik a vízínségben szenvedő Üzbegisztán vízellátását.

 

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék: üzbég-tadzsik viszony, Üzbegisztán, Tadtsikisztán
Országok: Üzbegisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat