OROSZVILAG.HU


Timosenko az FSZB beszervezett ügynöke? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-09-19 13:22:33  |  
Gyóni Gábor

Timosenko az FSZB beszervezett ügynöke? 

Súlyos vádak a volt ukrán kormányfő ellen

 Timosenko az FSZB beszervezett ügynöke? 

 

Grigorij Omelcsenko ukrán parlamenti képviselő, Ukrajna hőse, Julia Timosenko pártjának volt tagja (korábban a Szovjetunió Kommunista Pártjának tagja, a most következő parlamenti választásokra Viktor Juscsenko volt elnök pártja, a Mi Ukrajnánk színeiben készül) szerint a jelenleg börtönbüntetését töltő Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt 1995-ben beszervezte az orosz titkosszolgálat, az FSZB. Omelcsenko szerint a beszervezésre akkor került sor, amikor Timosenkót egy alkalommal feltartóztatták a vnukovói repülőtéren csempészés vádjával.

Omelcsenkónak tudomása van egy dossziéről, amit állítólag Putyinnak készítettek Timosenko beszervezéséről és későbbi felhasználásának lehetőségeiről. Az ukrán titkosszolgálat 2004 októberében, közvetlenül az ún. „narancsos forradalom” előtt szerezte meg a Timosenko orosz titkosszolgálati összeköttetéseit bizonyító iratokat, melyeket ismertettek Leonyid Kucsma akkori elnökkel is.

A korábban Interpol körözés alatt is álló Julia Timosenko a „narancsos forradalom” után Ukrajna miniszterelnöke lett (2005-ben, valamint 2007 és 2010 között, miközben rendkívül rossz viszonyban volt Viktor Juscsenko akkori ukrán elnökkel). 2011-ben hét évi szabadságvesztésre ítélték Julija Timosenkót, azzal a váddal, hogy hatáskörét túllépve kötött Ukrajna számára jelentős veszteséget okozó előnytelen szerződést Oroszországgal a gázszállításokról.

 

(segodnya.ua)

 

Cimkék: Julija Timosenko, FSZB, Oroszország
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat