OROSZVILAG.HU


Szaakasvili elismerte a vereséget

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-10-02 09:20:10  |  
Gyóni Gábor

Szaakasvili elismerte a vereséget

Egyre nagyobb előnnyel vezet az ellenzék

 Szaakasvili elismerte a vereséget

 

Lassan kerülnek feldolgozásra az október 1-jén tartott grúz parlamenti választás eredményei. A szavazatok mintegy 48 % -nak összeszámlálása után a kevesebb mint fél éve alapított ellenzéki Grúz Álom – Demokratikus Grúzia párt vezet a voksok 54,1 %-át megszerezve.

Második helyen a Miheil Szaakasvili elnökhöz köthető Nemzeti Egység Mozgalom áll 41 %-al. Némileg tehát növekedett a különbség az ellenzék javára (53 ill. 41,5 %-ról).

Az egyéni választókörzetekben az eddig beérkezett adatok alapján egyelőre 30 helyen vezet az ellenzék, 37 körzetben a Nemzeti Egység Mozgalom. Azaz e tekintetben jobban áll Szaakasvili pártja. A Grúz Választási Bizottság adataiból egyelőre az látszik, hogy a főváros Tbilisziben egyértelműen az ellenzék győzött, de Adzsáriában és Kelet-, Északkelet-Grúziában is főleg ők diadalmaskodtak. Dél-Grúzia viszont elsöprő többségben szavazott a hatalmi párt mellett. 

Ha az ellenzék győz, először fordul elő a független Grúzia történetében, hogy demokratikus választásokon váltják le az állampolgárok a hatalmat – hangsúlyozta a Grúz Álom alapítója, Bidzina Ivanisvili (aki a ’90-es években Oroszországban lett milliárdos üzletember, ám oroszországi üzleti érdekeltségeit a közelmúltban eladta). Ivanisvili elmondta, többet nem fordul elő Grúziában az, ami az elmúlt években történt. Visszatér az országba az „igazságosság”, a hatalom nem fog nyomást gyakorolni a médiára, küzdeni fognak a munkanélküliség ellen.

Szaakasvili elnök elismerte, hogy a Nemzeti Egység Mozgalom elvesztette a választásokat, kijelentve, hogy a párt ellenzékbe vonul. A grúz elnök szerint azon fognak őrködni, hogy a közelmúltban elért eredményeket megőrizzék. Szaakasvili elmondta, hogy tiszteletben tartják a grúz nép döntését. 

Tbilisziben este több ezres tömeg ünnepelte az ellenzék győzelmét előrevetítő exit poll adatokat.

 

(newsru.com)

 

 

 

 

Cimkék: Grúzia, választások, 2012, Miheil Szaakasvili, Bidzina Ivanisvili
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat