OROSZVILAG.HU


Mit szól Oroszország a kirgiz eseményekhez?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-08 00:13:31  |  
Zelei Dávid

Mit szól Oroszország a kirgiz eseményekhez?

Oroszország vezető politikai személyiségei egyaránt igyekeznek kirgiz belügyként interpretálni a történteket, de nem látnák szívesen Bakijevet Moszkvában

Természetesen nem hagyták hidegen Oroszországot a kedden Talaszban kezdődött, azóta azonban országos szintre emelkedő események Kirgizisztánban. A helyzetet értékelve Vlagyimir Putyin miniszterelnök szerdán egy sajtótájékoztatón kiemelte, „sem Oroszországnak, sem az önök alázatos szolgájának [értsd: Putyin], sem az orosz tisztségviselőknek nincs semmi közük sem ezekhez az eseményekhez”. Hozzátette, minden történés „Kirgizisztán belügye” s csak arra kérte a kormány és az ellenzék tagjait, hogy „tartózkodjanak az erőszaktól”. Putyin némi bírálattal is élt a lemondó elnökkel szemben: „Mikor Bakijev elnök hatalomra került, élesen bírálta a megdöntött elnök Akajevet nepotizmusáért, s mert bőszen osztogatta rokonainak a legfontosabb gazdasági pozíciókat. Az a benyomásom, hogy Bakijev is ugyanebbe a csapdába esett.”

 

Dmitrij Medvegyev elnök és Andrej Neszterenko külügyminisztériumi szóvivő közleményei nagymértékben egybecsengtek Putyinéval: Medvegyev is belügynek minősítette a közép-ázsiai országban történteket, a „hatalommal szembeni nyilvános tiltakozás szélsőséges formájának” nevezve az eseményeket. Neszterenko Oroszországgal „baráti viszonyban álló” országnak, Medvegyev „stratégiai partnernek” nevezte Kirgizisztánt, s mindketten az erőszak visszaszorítását sürgették.  

 

A Bakijevtől való elhatárolódás jegyében a Kreml közleményt adott ki, mely szerint az ex(?)-elnök érkezése Moszkvába „valószínűtlen”, de „nem is várják”.

 

(RIA Novosti/Interfax)

 

Cimkék: kirgiz zavargások 2010
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat