OROSZVILAG.HU


Győzött a felkelés Kirgizisztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-08 08:42:47  |  
Gyóni Gábor

Győzött a felkelés Kirgizisztánban

Dél is a felkelők kezén, de Bakijev nem mond le

Győzött a felkelés Kirgizisztánban

A tegnapi nap folyamán Észak-Kirgizisztán egészére kiterjedt az ellenzék által indított felkelés, a főváros gyakorlatilag a felkelők kezére került, elfoglalták a parlamentet, az állami TV székházát, a kirgiz kormány lemondott. Bolotbek Sernyijazov, az ideiglenes kormány belügyminiszterének közlése szerint a tegnap még éles lőszerrel az emberek közé lövető rendőrség, valamint  a hadsereg és a határőrség is átállt a felkelők oldalára.

Az ellenzék által megalakított kormány vezetője, a szociáldemokrata Roza Otunbajeva a feldúlt kirgiz parlament épületében tartott sajtótájékoztatón lemondásra szólította fel Kurmanbek Bakijev elnököt, aki tegnap elhagyva a fővárost, és Dél-Kirgizisztánba menekült (hírek szerint szülővárosában, Dzsalal-Abadban tartózkodik). Az ideiglenes kormány feloszlatta a parlamentet és magára ruházta az elnök és a kormány jogkörét. Az új vezetés az elmúlt időszak kétes privatizációs ügyeinek felülvizsgálatát, a bűntettek kivizsgálását, a közszolgáltatások díjainak csökkentését ígérte. Az ideiglenes kormány fél évig fog működni. Az Echo Moszkvi információi szerint Otunbajeva telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki a kirgiz politikus kérésére válaszolván humanitárius segítséget ígért a köztársaságnak.

Bakijev terveiről reggel még ellentmondó értesülések érkeztek: a Dzsalal-Abad-i kormányzó szerint Bakijev lemond, Otunbajeva információi szerint viszont az elnök folytatni kívánja az ellenállást. Bakijev ma végül megszólalt, nyilatkozatát a 24.kg internetes portál tette közzé. Eszerint Bakijev az ellenzékre hárította a felelősséget a vérontások miatt. Bakijev kijelentette, hogy nem mond le és nincs is ilyen szándéka, s mindezt annak ellenére, hogy a közleményben beismerte, a hadsereg az ellenzék oldalára állt, nem tud hatást gyakorolni az események további folyására. A kirgiz elnök később interjút adott az Echo Moszkvi rádiónak. Ennek során elmondta, véleménye szerint nincs összefüggés a lakosság szociális helyzete és a kirgizisztáni megmozdulások között, és megismételte, nem mond le. 

A mai napon Dél-Kirgizisztán is megmozdult, a térség két legnagyobb városában, Osban és Dzsalal-Abadban tüntetések kezdődtek, Os megye vezetése az ellenzék kezébe került. A szintén déli Batken megye kormányzója lemondott.

Közben 74 főre emelkedett a tegnapi biskeki összecsapások áldozatainak száma, több mint 400 embert kórházban ápolnak. Biskekben több száz főből álló fosztogató bandák garázdálkodnak, akik már magánházakba is betörtek, csütörtök este is lövések hallatszottak a városban. 

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék: kirgiz forradalom
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat