OROSZVILAG.HU


Riga 200 milliárd latos kárt számlált össze

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-12-06 13:47:25  |  
Oroszvilag.hu

Riga 200 milliárd latos kárt számlált össze

Úgymond, ekkora kárt okozott a Szovjetunió

 Riga 200 milliárd latos kárt számlált össze

 

Az Európai Parlament támogatásával működő kutatói csoport, az ún. „A megszállást kutató lett társaság” befejezte számvetését arról, hogy a Szovjetunió, úgymond, mekkora kárt okozott Lettországnak. A társaság vezetője, Ruta Pazdera szerint a „tények sokkolóak”.

A kutatócsoport szerint a Szovjetunió által csak a lett mezőgazdaságnak okozott kár 123 milliárd latot (1 lett lat kb. 400 forint) tesz ki. A lett gazdaságot a szovjet korszakban militarizálták, a hadiipari megrendelések tették ki a lett GDP 70 %-át. A Lett SZSZK területén 50 rakétaelhárítró berendezéseket gyártó üzem működött, de még az élelmiszeripari, ruhaipari üzemek is elsősorban a hadsereg igényeit elégítették ki. „A Szovjetunió széthullása után a technikát Oroszországba szállították, gyáraink leálltak.”

A bizottság szerint a demográfiai károk is óriásiak, sokakat deportáltak, mintegy 100 ezer ember emigrált. Csernobilban 29 lettországi lakos, Afganisztánban 36 lettországi személy halt meg.

A környezeti károk szintén jelentősek, főleg ott, ahol vegyi fegyverek gyártásával foglalkoztak.

A háború előtt 2 millió ember élt Lettországban, a háború után csak 1,6 millió. A Lettországba érkező bevándorlókat szintén a károk közé számították. Mintegy 1 millió ember érkezett a Szovjetunió más köztársaságaiból. „Nekik lakásokat, óvodákat, iskolákat, kórházakat kellett építeni. Még 1988-ban kiszámították, hogy minden jövevényre 12 ezer rubel kiadás ment el” – közölte Ruta Pazdera.

Összesen tehát kb. 200 milliárd lat a kár, amit a Szovjetunió okozott Lettországnak a megszállás éveiben.

 

(novonews.lv)

 

Cimkék: Lettország, Szovjetunió
Országok: Lettország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat