OROSZVILAG.HU


Orosz erősítés Örményországban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-01-18 09:41:00  |  
Oroszvilag.hu

Orosz erősítés Örményországban 

Gabala elvesztése után Moszkva szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Örményországgal

 Orosz erősítés Örményországban 

 

Oroszország megerősíti dél-kaukázusi katonai jelenlétét, Abháziában, Dél-Oszétiában, és különösen Örményországban.

Putyin elnök utasítására már készül az orosz-örmény katonai együttműködést elmélyítő szerződés szövege. Ennek keretében közös, orosz-örmény haditechnikai cégeket alapítanának, és közösen képeznének ki tiszteket. Az orosz-örmény katonai kapcsolatok azt követően válnak intenzívebbé, hogy Oroszország az azeriek által követelt túlzottan magas bérleti díj nem hosszabbította meg a gabalai bázis bérletét.

Az átalakítás jegyében az örményországi Gjumriban állomásozó 5 ezer fős orosz kontingensben szolgálatot teljesítő hivatásos katonák számát már a kétszeresére emelték.

A dél-kaukázusi orosz erősítés azzal lehet összefüggésben, hogy a régióban háborús konfliktus robbanhat ki, amennyiben Azerbajdzsán katonai úton akarja rendezni a karabahi kérdést, vagy ha Izrael megtámadja Iránt. Ilham Alijev azeri elnök legutóbb január 15-én helyezte kilátásba, hogy Azerbajdzsán a diplomáciai és gazdasági eszközökön kívül katonai erőt is kész alkalmazni Karabah visszaszerzése érdekében. Alijev szavai szerint Azerbajdzsán katonai költségvetése 3,7 milliárd dollár, ami meghaladja az egész örmény büdzsét.

Jurij Nyetkacsov orosz tábornok szerint az azeri fenyegetéseket komolyan kell venni, hiszen Azerbajdzsán az elmúlt öt évben megtízszerezte katonai kiadásait, és a GDP 5 %-át teszik ki a hadseregre fordított összegek. „A katonai kiadások ilyen viszonylag jelentős mértéke közvetve katonai előkészületekről tanúskodik” – mondta Nyetkacsov.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Oroszország, Örményország, Gjumri, Azerbajdzsán,
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat