OROSZVILAG.HU


Várják a volt szovjet állampolgárokat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-01-23 09:54:22  |  
Oroszvilag.hu

Várják a volt szovjet állampolgárokat

Oroszország elszívja a posztszovjet országok lakosságát?

 Várják a volt szovjet állampolgárokat

Az orosz Duma támogatta azt a törvényjavaslatot, amely szerint könnyített módon kaphatnak orosz állampolgárságot az egykori Szovjetunióban született személyek, illetve családtagjaik.

Ennek megfelelően a volt szovjet állampolgároknak nem kell bemutatniuk igazolást arról, hogy öt évig folyamatosan Oroszország területén élnek, van lakhelyigazolásuk, munkahelyük, igazolt orosz nyelvtudásuk.

Oroszországban már 2006 óta működik program, amely a volt szovjet állampolgárok Oroszországba csábítását célozza, azóta 125 ezer ember kapott kedvezményesen orosz állampolgárságot, azonban az utóbbi időben évről évre nőtt az orosz állampolgárságért folyamodók száma.

A törvénytervezetnek azonban ellenzői is vannak, akik szerint Oroszország ugyanarra a sorsra jut, mint Nagy-Britannia és Franciaország, amely országokat elözönlötték a volt gyarmatokról érkezők, kiszorítva az „őslakos” népességet. Vlagyimir Zsirinovszkij orosz nacionalista politikus épp ezért csak a határon túli etnikai oroszoknak adna könnyített orosz állampolgárságot.

 

(Postimees)

Cimkék: volt szovjet állampolgárok, Oroszország, migráció
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat