OROSZVILAG.HU


Ukrajna a kapituláció küszöbén?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-01-24 12:10:21  |  
Gyóni Gábor

Ukrajna a kapituláció küszöbén?

Mégis orosz kézbe kerülhet az ukrajnai gázszállítórendszer?

 Ukrajna a kapituláció küszöbén?

 

Jurij Bojko volt ukrán energiaügyi miniszter, jelenleg első miniszterelnök-helyettes a héten Moszkvában a Gazprom vezetőivel folytatott tárgyalásokat.  A szűkszavú sajtóinformációk szerint az Ukrajna és Oroszország közötti stratégiai együttműködés volt a tárgyalások témája, azonban a Nyezaviszimaja Gazeta ukrán forrásokra hivatkozva úgy tudja, szóba került egy orosz-ukrán konzorcium megalapítása, amely az ukrajnai gázszállítórendszer (GTSZ) ellenőrzését venné át.

A Kremlnek évek óta célja volt az ukrajnai vezetékrendszer megszerzése, ami azonban az ukrán fél ellenállása miatt nem valósult meg (illetve Kijev nem orosz-ukrán, hanem egy európai-ukrán-orosz konzorcium megalapításáról lett volna hajlandó tárgyalni). Az Ukrajnát kikerülő Déli Áramlat gázvezeték építésének megkezdése után azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy „a Gazpromot már nem érdekli az ukrajnai GTSZ”. Putyin „alapvető stratégiai hibának” nevezte Kijev döntését, amely megakadályozta a GTSZ átadását egy orosz-ukrán konzorcium számára. Az orosz elnök szavai szerint az Északi és a Déli Áramlat megvalósulása után az ukrajnai GTSZ jelentősége erősen lecsökken.

A GTSZ mellett a másik probléma Ukrajna számára, hogy szeretné csökkenteni a jelenleg több mint 400 dolláros gázárat. Alekszandr Gorbany, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködéssel foglalkozó osztályának igazgatója azonban ezzel kapcsolatban elmondta, szó sem lehet arról, hogy Kijev a belorusz áron (166 dollár) kapja a gázt Oroszországtól, hiszen Ukrajna nem tagja a Vámuniónak. „Oroszország és Belarusz a Vámunió tagjai, további cél az Egységes Gazdasági Térség megalapítása. Ukrajna viszont egyszerre két vasat tart a tűzben, be akar lépni az EU-ba, ahol nem különösebben várják, és részt kíván venni a Vámunióban is, de csak azon paraméterek alapján, melyek kedvezőek a számára. Ez azonban képtelenség.”  Ukrajna tehát csakis a Vámunió keretén belül számíthat kedvezményre.

Szakértők szerint Moszkva mégsem vesztette el teljesen érdeklődését az ukrajnai GTSZ kapcsán. Valentyin Zemljanszkij szerint a nagy kapacitású ukrajnai GTSZ modernizálása jóval olcsóbb lenne, mint az elkerülőutak kiépítése

Jurij Korolcsuk szerint Bojko kinevezése miniszterelnök-helyettessé is annak a jele, hogy Kijev kész lépéseket tenni a konzorcium ügyében.

Valerij Borovik ukrán energiaügyi szakértő szerint a belorusz variáns jöhet létre Ukrajna esetében is, azaz 50-50 %-os orosz-ukrán résztulajdonú konzorciumról tárgyalhatnak a felek.

Nemrég Viktor Janukovics ukrán elnök találkozott Klaus Mangolddal, a Rotschild Befektetési Bank társelnökével, akit a Gazprom egyik fő európai lobbistájának tartanak. Szakértői vélemények szerint ez annak lehet a jele, hogy az ukrajnai GTSZ átadása végső fázisban van. Napirenden van a Naftogaz újjászervezése is, ami elkerülhetetlen lépés lesz a GTSZ kiszervezéséhez.

Többen azonban úgy vélik, az ukrajnai GTSZ orosz kézbe adása Ukrajna függetlenségének alapjait ásná alá.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Ukrajna, gázszállítórendszer, Klaus Mangold
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat