OROSZVILAG.HU


Orosz rakétákkal fenyeget Azerbajdzsán 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-01-30 11:19:52  |  
Oroszvilag.hu

Orosz rakétákkal fenyeget Azerbajdzsán 

Polgári gépek is célpontok lehetnek

 Orosz rakétákkal fenyeget Azerbajdzsán 

 

Szergej Sojgu nemrég kinevezett orosz védelmi miniszter első külföldi látogatása Örményországba vezetett, mely állammal fokozottabb katonai együttműködésre törekszik Oroszország az ODKB keretében. A vizit január 29-én ért véget, és az azeri-örmény konfliktus újabb kiéleződése mellett zajlott.

Baku ugyanis közölte, hogy az azeri légvédelem lőni fog azokra a polgári gépekre is, amelyek „törvénytelenül hatolnak be légterébe” – értve ezalatt a karabahi légteret is.

A helyzet némileg ellentmondásos, hiszen Azerbajdzsán orosz segítséggel vált képes arra, hogy fenyegetését valóra is váltsa, az oroszbarát Örményország ellenében.

Még 2010-ben Oroszország Sz-300 PMU2 („Favorit”) korszerű rakétarendszereket adott el Azerbajdzsánnak, melyek képessé teszik Bakut arra, hogy kontrollálja a karabahi légteret. Orosz katonai szakértők szerint a „Favorit” rendszerek révén lehetővé válik, hogy 150 km-es hatósugaron belül bármilyen légi célpontot lelőjenek 100 %-os pontossággal.

Az azeri fenyegetést az teszi aktuálissá, hogy Jereván támogatásával a szakadár karabahi köztársaság Sztyepanakertben polgári repülőteret kíván nyitni a közeljövőben.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Szergej Sojgu, Örményország, ODKB, Sztyepanakert
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat