OROSZVILAG.HU


Amerikai-ukrán stratégiai partnerség

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-13 12:22:20  |  
Gyóni Gábor

Amerikai-ukrán stratégiai partnerség

Obamával tárgyalt az "oroszbarát" Janukovics 

 Amerikai-ukrán stratégiai partnerség

 

Viktor Janukovics ukrán elnök Washingtonba utazott egy atomenergetikai konferenciára, ahol az ukrán államfő kétoldalú megbeszéléseket folytatott Barack Obama amerikai elnökkel is.

A két államfő közös közleményt adott ki, amelyben az Ukrajna és USA közti „stratégiai partnerség” folytatása mellett kötelezték el magukat. A közlemény szerint a felek elkötelezettek az olyan értékek iránt, mint a demokrácia, a gazdasági szabadság és jólét, biztonság és területi sérthetetlenség, valamint az „együttműködés a védelmi szférában”.

A két elnök a gazdasági válsággal kapcsolatban folytatott megbeszéléseket, Viktor Janukovics a nagy rendszerek reformját és a Nemzetközi Valutaalappal való együttműködés folytatását ígérte. Janukovics kijelentette, hogy Ukrajna együttműködésre törekszik Oroszországgal és az Európai Unióval is, és hídszerepre törekszik a Nyugat és Oroszország között.

Obama elnök elmondta, az Egyesült Államok abban érdekelt, hogy Ukrajna független, erős, virágzó állam legyen, és ebben, valamint a reformok végrehajtásában kész segítséget nyújtani Kijevnek.

 

(president.gov.ua, segodnya.ua)

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat