OROSZVILAG.HU


Ki nyerne egy azeri-örmény háborúban?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-03-16 10:51:21  |  
Gyóni Gábor

Ki nyerne egy azeri-örmény háborúban?

Baku hiába költ vagyonokat fegyverkezésre? 

 Ki nyerne egy azeri-örmény háborúban?

 

A londoni központú The International Institute for Strategic Studies (IISS) tanulmánya a világ 160 országának hadseregeit vizsgálta meg és hasonlította össze The Military Balance című tanulmányában. A vizsgált hadseregek között voltak az állandó feszültségben lévő Örményország és Azerbajdzsán fegyveres erői is.

Mindkét kaukázusi ország jelentős összegeket költ fegyverkezésre. Örményország évi 400 millió dollárt fordít védelmi célokra, Azerbajdzsán - az IISS szerint - 1 milliárd 770 millió dollárt. Az azeri katonai büdzsé évről évre jelentősen nő. Azerbajdzsán nemzeti összterméke 2,5 %-át költi hadseregére, Örményország 4 %-ot.

Az IISS szerint az örmény hadsereg ütőképesebb, mint az azeri. Az örmény hadseregben több a professzionális, jól képzett tiszt és katona. Az örmény fegyveres erők leggyengébb pontja a légierő és légvédelem, amit így viszont lényegében Oroszország lát el örményországi bázisáról. Az örmény fegyveres erők technikája is elavultnak számít.

Az IISS szakértői meglehetősen szkeptikusan ítélik meg az azeri hadsereg lehetőségeit. Bár Baku az olajdollárokból korszerű haditechnikát vásárolt jelentős számban, Azerbajdzsán nem tudja kivívni a fölényt a légtérben (az IISS szakértői feltehetően azt vették számításba, hogy Oroszország is beavatkozik a konfliktusba Örményország oldalán), ami egy esetleges karabahi háború esetén döntő lehet.

 

 

(regnum.ru)

 

Cimkék: Azerbajdzsán, Örményország, hadsereg, IISS, fegyverkezés
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat