OROSZVILAG.HU


Kaladze nem zárja ki az orosz gázimportot

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-05-07 15:02:18  |  
Kecskeméti Gábor

Kaladze nem zárja ki az orosz gázimportot

Szaakasvili ellenzi az ötletet

Kaladze nem zárja ki az orosz gázimportotKaladze nem zárja ki az orosz gázimportot

Mihail Szaakasvili grúz elnök kizárta annak a lehetőségét, hogy Grúzia a jövőben földgázt vásároljon Oroszországtól, mert szerinte ez az ország függetlenségét veszélyezetetné. Ez elég egyértelmű reakció volt Kahaber Kaladze grúz energiaügyi miniszter (korábbi válogatott labdarúgó) nyilatkozatára.

A Milan és a Dinamo Kijev korábbi labdarúgója, aki jelenleg a kaukázusi ország infrastruktúráért és energiaügyekért felelős minisztere, az Imedi TV-nek adott interjújában kifejtette: Grúziának nem szabadna csak az azeri földgáztól függenie, szükség lenne további forrásokra is. Példaként az orosz földgázt említette.

Szaakasvili a miniszter kijelentését „furcsának” tartja és határozottan kijelentette: „Oroszországot, mint alternatívát az energiaellátásban figyelembe venni, egyet jelent Grúzia függetlenségének felülvizsgálatával.”

Szaakasvili volt az, aki 2006 decemberében egy beszédében azt mondta, hogy Azerbajdzsán válhat Grúzia legnagyobb földgázellátójává. 2007 folyamán meg is történt a váltás: a grúzok leállították az orosz gáz vásárlását és teljes mértékben az azeri gázra korlátozták importjukat.

Az akkori grúz vezetés azzal vádolta Oroszországot, hogy a gázáremelés politikai zsarolás volt, s úgy vélték, az oroszok ezzel büntetik a grúzokat, amiért eltávolodtak Moszkvától és közeledtek a Nyugathoz a 2003-as rózsás forradalom után.

(RIA Novosztyi) 

 

Cimkék: kaladze, szaakasvili, földgáz, moszkva, baku, import, kaukázus, energia,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat