OROSZVILAG.HU


Szaakasvili Moszkvát és Ivanisvilit támadja

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-07-21 17:41:18  |  
Kecskeméti Gábor

Szaakasvili Moszkvát és Ivanisvilit támadja

Szerinte Moszkva lefizette a miniszterelnököt

Szaakasvili Moszkvát és Ivanisvilit támadja

Mihail Szaakasvili a hétvégén a tbiliszi elnöki palotában tartott sajtótájékoztatót, ahol szokása szerint a jelenlegi miniszterelnököt, Bidza Ivanisvilit és az oroszokat vádolta.

„Oroszország 2 milliárd US dollárt adott ennek a kormánynak, a miniszterelnöknek, mivel az eladta vagyontárgyait (befektetett eszközeit) Oroszországban – ez sokkal nagyobb összeg, mint azok valódi piaci értéke.” – jelentette ki a grúz elnök.

„Putyin 2 milliárd dollárt adott miniszterelnökünknek. … Putyin azt gondolja, hogy a miniszterelnök engedményeket fog tenni? És mégis milyen engedményeket fog tenni? Először is ez mindenekelőtt minimum a grúz elnök jogi, politika és morális destrukciója és másodszor ez elfogadása annak, amit én éveken keresztül megtagadtam elfogadni.”  – tette hozzá Szaakasvili, aki nem késlekedett mindenkit emlékeztetni arra, hogy a kormány tavalyi hivatalba lépése után sokan azt várták, hogy Oroszország álláspontja megváltozik Grúziával szemben.

„De láthatjuk, hogy Oroszország nem változott meg – a farkas, farkas maradt. Folytatja a szögesdrótok kiépítését (megj.: az elnök itt Dél-Oszétiára gondolt), provokál, embereket rabol el és aláássa Grúzia tekintélyét a nemzetközi porondon.” – fejtette ki a grúz elnök, akit elmondása szerint „egyáltalán nem lepnek meg Moszkva lépései”. Szaakasvili szerint az ő kormánya jobban tudta volna kezelni a helyzetet, mert ellentétben a jelenlegi kormánnyal, ők nem tartoztak Oroszországnak.

Majd optimizmusának adott hangot, hiszen az „orosz hatóságok nehéz helyzetben vannak”, mivel esik az orosz vezetés népszerűsége és romlik a gazdaság, amely Szaakasvili szerint változásokhoz fog vezetni Oroszországban.

„Ez előbb fog megtörténni, mint azt elképzeljük.” – tette hozzá, s reményét fejezte ki, hogy Oroszország demokráciává válik.

(civil.ge) 

Cimkék: szaakasvili, tbiliszi, ivanisvili, putyin, moszkva, oszétia, dollár,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat