OROSZVILAG.HU


Nem lesz azerbajdzsán-amerikai hadgyakorlat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-21 08:24:38  |  
Gyóni Gábor

Nem lesz azerbajdzsán-amerikai hadgyakorlat

Törés Baku és Washington viszonyában

 Nem lesz azerbajdzsán-amerikai hadgyakorlat

Azerbajdzsán tegnap lemondta az Egyesült Államokkal ez évre tervezett közös hadgyakorlatot. A közös amerikai-azerbajdzsán hadgyakorlatra a tervek szerint májusban került volna sor. A közös katonai gyakorlat lemondása immáron nyilvánvaló jele annak, hogy megromlott Azerbajdzsánnak és az Egyesült Államoknak a Bush-adminisztráció alatt még stratégiai partnerségnek nevezett viszonya.

Baku az USA közti viszony megromlása Washington „örménybarát” fordulatával magyarázható. A Kongresszus egyik határozata szerint a Fehér Ház nem nyújthat segítséget Azerbajdzsánnak, miközben évi mintegy 100 millió dollárral támogatja Örményországot, ráadásul az USA nyomást gyakorol Törökországra, hogy az a karabahi kérdéstől függetlenül ratifikálja az örmény-török megbékélésről szóló megállapodást és nyissa meg a lezárt török-örmény határt.

Bakut ez azért is nyugtalanítja, mert a török-örmény határ megnyitása esetén Jereván még inkább megmakacsolná magát a karabahi probléma rendezését illetően.

Az Egyesült Államok tagja az EBESZ Minszki csoportjának, amely a karabahi kérdés rendezésével hivatott foglalkozni. Bakui vélemények szerint azonban a Minszki csoport kudarcot vallott.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék:
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat