OROSZVILAG.HU


Örményország csatlakozna a Vámunióhoz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-09-03 23:46:15  |  
Kecskeméti Gábor

Örményország csatlakozna a Vámunióhoz

Az EU helyett Moszkva felé fordulnak

Örményország csatlakozna a VámunióhozÖrményország csatlakozna a Vámunióhoz

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Szerzs Szargszjan örmény elnök Novo-Ogarjevóban bejelentette: a kaukázusi ország készen áll arra, hogy csatlakozzon a Moszkva által vezetett Vámunióhoz (jelenlegi tagjai: Oroszország, Belarusz, Kazahsztán), majd később a Putyin által megálmodott Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. Ennek érdekében az ország kész megtenni a csatlakozáshoz szükséges lépéseket.

Putyin erre reagálva kijelentette: az orosz fél készen áll, hogy minden módon elősegítse a folyamatot, s bíznak abban, hogy a Vámunió másik két tagja is hozzájárul Örményország felvételéhez.

Az elmúlt időszakban Örményország ingadozást mutatott az európai uniós és az eurázsiai integráció között. Ám egyfajta versengés bontakozott ki Moszkva és Jereván között. Az orosz fél lépései –
azeri földgáz nagy mennyiségben történő felvásárlása, illetve orosz fegyverszállítások Bakunak – azonban azt segítették elő, hogy Jereván Brüsszel helyett Moszkva kegyét keresse, hiszen a nyugat felől Törökország, kelet felől Azerbajdzsán által „közrefogott” ország csak így képes megvédeni Hegyi-Karabahot.

Ugyanakkor mindkét vezető a hegyi-karabahi helyzet politikai megoldása mellett érvelt. Ezen felül kijelentették, hogy a döntéssel új szintre emelkednek a bilaterális kapcsolatok (akár a gazdasági, akár a katonai szférában). A kereskedelem már most sem alakul rosszul, tavalyhoz képest ötödével emelkedett a két ország egymás közötti forgalma, így már 1.2 milliárd dollárnál járnak. Mivel az Oroszországi Vasutak (RZD) évtizedekre szóló koncessziót kapott az örményországi vasúttársaság üzemeltetésére és a vasútvonalak felújítására, így Vlagyimir Putyin az örmény elnök bejelentését követően újságíróknak elmondta, hogy az Oroszországi Vasutak 15 milliárd rubelt (kb. 100 milliárd forintot) fog a következő években az örményországi vasútvonalak modernizációjára fordítani.

(RIA Novosztyi)
 

 

Cimkék: putyin, szargszjan, novo ogarjevo, vámunió, karabah, kaukázus, törökország, kereskedelem, vasút, rzd, rubel,
Országok: Belarusz Ukrajna Azerbajdzsán Örményország Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat